Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Sandra vond lieve schoonmaakster Geesje

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Sandra vond lieve schoonmaakster Geesje

"Het voelt alsof ik een gouden plak heb gewonnen!"

Tijdens de uitzending komen er veel tips binnen! We spreken met iemand die in het Martini Ziekenhuis gewerkt heeft en de naam Neeltje Hoekstra noemt. Neeltje was werkzaam als schoonmaakster op een andere afdeling in die tijd. Ook spreken we Clasien, die destijds de enige schoonmaakster was op de kinderafdeling. Zou Klazien of Neeltje misschien Sandra's Geesje kunnen zijn? "Ik ben niet zeker van de naam, dus wie weet zijn ze dit wel!" Klazien stuurt foto's door van de gehele schoonmaakploeg, dus Sandra kan kijken of ze haar 'Geesje' herkent!

In de uitzending van zondag 27 december 2020 blikken we terug op memorabele zoektochten van het seizoen. Waaronder: de zoektocht naar Schoonmaakster Geesje. Het leek een moeilijke zoektocht... maar we vonden 'Geesje", die eigenlijk Klazien blijkt te heten! Ze kwam voor Sandra aan de lijn: "Het voelt alsof ik een gouden plak heb gewonnen!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Sandra is tien jaar oud wanneer ze op de kinderafdeling wordt opgenomen in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het ziekenhuis geeft haar de diagnose baarmoederhalskanker met een prognose van nog hooguit drie weken te leven. Ze krijgt een blaaskatheter, waardoor ze veel pijn heeft: ‘’Ik kan me herinneren dat ik tijdens het verwisselen van die katheter gilde en huilde van de pijn. Toen kwam er een schoonmaakster, Geesje, die mij stevig omarmde, vasthield en troostte.”

Na drie weken leeft Sandra nog steeds. De diagnose blijkt verkeerd, ze heeft geen kanker, maar een doorgebroken blindedarmontsteking: ‘’Evengoed kantje boord, dus dat is als kind best traumatisch geweest. Maar een van de dingen die mij enorm is bijgebleven is de schoonmaakster in dat ziekenhuis.’’ Sandra’s ouders kunnen niet bij alle onderzoeken zijn. De verpleegster wenkt Geesje opnieuw en die houdt Sandra weer stevig vast: ‘’Dat gaf me zoveel troost en warmte, dat gevoel ben ik nooit kwijtgeraakt. Ik had zoiets thuis nooit ervaren.’’

Als Sandra terugkomt op school zijn haar stoel en tafeltje leeg. De school had verwacht dat Sandra het niet zou overleven: ‘’Dat was ontzettend heftig voor een meisje van tien. Deze Geesje heeft door die momenten van steun in het ziekenhuis een grote impact op mijn leven gehad. Als ik ooit nog eens iemand zou willen en kunnen bedanken, dan is zij dat. Al is het maar een kaartje dat ik kan sturen.’’

Aanknopingspunten:
* Geesje (kan ook Greta of Gezina zijn, of iets wat hier op lijkt)
* werkte in 1986 als schoonmaakster in het Martini-ziekenhuis op de kinderafdeling in Groningen
* was daar in ieder geval werkzaam in oktober/november 1986
* was toen rond de 40 jaar oud, dus geboren rond 1946
* Geesje had blond, rossig haar met slag, niet langer dan haar schouders
* was een mollige vrouw

Sandra zoekt schoonmaakster Geesje - deel 1

Sandra zoekt schoonmaakster Geesje - deel 2

Sandra zoekt schoonmaakster Geesje - deel 3

Sandra zoekt schoonmaakster Geesje - deel 4

Terugblik: Sandra vond lieve schoonmaakster Geesje