Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: schilderij van Martinus Schilling

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: schilderij van Martinus Schilling

"Mijn moeder wordt volgende week 98 en wil zijn laatste werk graag nog eens zien!"

We hebben het werk nog niet weten te traceren, maar er wordt wel veel gebeld over huisarts Koch. Er gaat een spoor naar een zoon van huisarts Koch in Steenwijk. Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Margareet is samen met haar moeder al een jaar op zoek naar een schilderij dat is geschilderd door haar opa Martinus Schilling. Hij was een hobby-schilder en hij schilderde tijdens zijn tijd in Indië veel taferelen en landschappen: “Mijn opa was in de jaren 30 een topograaf voor het KNIL. Hij moest voor de Nederlanders Indische steden in kaart brengen en reisde vaak heen en weer. Mijn moeder is daarom ook in Indië geboren. Mijn opa maakte de schilderijen ter plekke, maar ook op de boot tijdens zijn terugreizen naar Nederland. Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwam hij voorgoed terug naar Nederland. In die periode maakte hij zijn laatste schilderij. Daar zijn wij nu naar op zoek!”

Dat laatste schilderij krijgt Margareets moeder maar niet uit haar gedachte: “Het doek is 40 bij 40 centimeter groot en het ademt een Indische sfeer. Je ziet een Indische slavenhandelaar op de rug en daarachter een halfnaakte, geboeide slavin. De handelaar draagt een blauwe batik-achtige stof en afgetrapte, leren sandalen. Hij draait zijn hoofd om naar de kijker met een mysterieuze glimlach. Dat is de glimlach die mijn moeder al decennia fascineert.”

Het schilderij is destijds geschonken aan huisarts Koch uit Den Haag: “Mijn vader leed aan suikerziekte en dokter Koch kwam met grote regelmaat langs. Er ontstond een vriendschap. Toen mijn opa overleed aan zijn ziekte, is het schilderij aan dokter Koch gegeven. Mijn moeder was niet bij deze schenking betrokken. Ze gunt het hem van harte, maar ze wil het heel graag nog eenmaal zien in haar leven. Een foto is voldoende. Dokter Koch zal niet meer leven, maar wellicht is het schilderij in handen van zijn kinderen of kleinkinderen gekomen. Het is het laatste schilderij met een handtekening van haar vader. Mijn moeder wordt op woensdag 9 december 98 jaar oud en dit zou het ideale cadeau zijn...”

Aanknopingspunten:
* kinderen of kleinkinderen van de Haagse huisarts Koch
* Dr. Koch werkte begin jaren 60 in de Vruchtenbuurt in Den Haag
* nabestaanden hebben wellicht een Indisch schilderij geërfd, dat linksonder gesigneerd is met M. Schilling
​* op het schilderij is een Indische slavenhandelaar afgebeeld met daarachter een Indische slavin
* de handelaar op het schilderij kijkt de kijker glimlachend aan
* het schilderij op de foto hieronder heeft dezelfde stijl

Margareet zoekt schilderij Martinus Schilling - deel 1