Adres Onbekend
KRO-NCRV

Boezemvriend Joost van Rooijen

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Boezemvriend Joost van Rooijen

“Door Joost had ik een fijne start in Amsterdam”

We hebben een spoor te pakken! Joost zou golfen bij de golfclub in Heiloo. Terwijl Louis ons meeneemt naar de streken die ze samen uithaalden blijft de telefoon maar overgaan. Tips stromen binnen die ons naar Joost leiden. En dan staat Joost plots in de studio om zijn oude makker weer eens stevig te omhelzen. Louis kan zijn ogen niet geloven. "Kom hier oude reus!”

Benieuwd naar het hele verhaal? Beluister dan het fragment hieronder!

Het verhaal
Louis is nog jong wanneer hij met zijn moeder verhuist van Limburg naar de grote stad Amsterdam. Zijn ouders zijn dan pas gescheiden en in Amsterdam bouwen ze een nieuw leven op: “We kwamen te wonen in Amsterdam-Zuid aan de Oranje Naussaulaan. Een paar huizen verderop woonde een gezin met drie kinderen. Dat was dus de familie van Rooijen. De jongste was Joost.” Bij de familie van Rooijen voelt Louis zich al snel thuis. Omdat hij het met zijn moeder en stiefvader in Amsterdam niet gemakkelijk heeft, biedt de familie Joost in deze moeilijke tijd een veilige haven: “Er was een grote zolder met een klimpaal. We mochten daar van alles doen. Ook de eerste sigaretjes en sigaren rookten wij daar in een grote ingebouwde bergkast.”

Louis beleeft een mooie tijd met Joost van Rooijen, maar daar komt ineens abrupt een einde aan: “Ik stond daar op een dag voor de deur, zoals gewoonlijk, en ineens was iedereen weg en het huis was leeg. Ik was toen tien jaar oud ongeveer. Ik vond het zo vreemd! Als jongetje van tien snap je dat niet. Ik heb Joost nooit meer gezien. We hebben geen eens afscheid genomen!”

Louis heeft sindsdien altijd nog aan Joost gedacht en hem ook geprobeerd te zoeken, maar na vele vergeefse pogingen bij de gemeente staakt Louis het zoeken: “Ja en hier ben ik weer! Ik wil het toch nog een keer proberen. Ik kan Joost maar niet vergeten en was zo gehecht aan hem en zijn familie. Ik heb later zelfs mijn zoon naar Joost vernoemd!”

Aanknopingspunten
*boezemvriend Joost van Rooijen, geboren rond 1945
* Hij woonde met zijn ouders aan de Oranje Nassaulaan in Amsterdam
* Joost zat op de Peetersschool in de Richard Holstraat Amsterdam
* Joost had een zus Eefje, geboren rond 1943
* Eefje zat op het meisjesinternaat Onze Lieve Vrouwe in Amersfoort
* Er was ook een veel oudere broer met een ietwat Franse naam
* Die broer was op zijn minst 10 jaar ouder
* De huishoudelijke hulp werd ‘Juffie’ genoemd
* De vader van Joost was indertijd actief in de rijwielbranche
* Waarschijnlijk importeerde hij Engelse fietsen- en fietsonderdelen
* Zijn vader reed toen in een ruime Jaguar
* Ook was er een grote, kortharige zwarte hond in het gezin: Blackie
* Dat was een Duitse/Deense dog.

button arrow
button arrow
foto: Adres onbekend
Foto van een jonge Louis

Boezemvriend Joost van Rooijen