Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Nitha zoekt vermoedelijke vader Rieks Schreuder

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Nitha zoekt vermoedelijke vader Rieks Schreuder

"Ik ben toch benieuwd of ik na al die jaren wat meer over mijn vader te weten kan komen."

We krijgen reactie van Peter van der Reest, die Nitha's moeder Wil goed gekend heeft en ons veel te vertellen heeft! Hij vertelt vol lof over Nitha's moeder maar ook over hoe ze is veranderd in de moeder die Nitha gekend heeft. "Dat jij zegt dat ze een krachtige persoonlijkheid had, dat verbaasd me. Maar het is wel fijn om te horen"

We vinden ook meer informatie over de kinderen van Rieks Schreuder. Nitha zou een halfbroer Taco en een halfzus Gerbrenda Schreuder hebben. Wie kan ons helpen om met hen in contact te komen? Bel 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. Je hoort het vervolg op Nitha's verhaal in de uitzending van zondag 14 april 2024.

Tijdens de uitzending
We vinden een overlijdensadvertentie uit 1952 van een Henrikus Wilhelmus Schreuder waar twee kinderen op staan: Rieks en Nitha Schreuder. Die combinatie van namen lijkt ons wel erg toevallig, dus we hopen verder in deze van oorsprong Groningse familie te geraken. Wie kent broer Rieks Schreuder uit mei 1930 en zus Nitha Schreuder uit 1934? 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl.

Het andere spoor naar contrabassist Rieks Schreuder lijkt nog niet direct ergens toe te leiden, want zijn vader was Sjaak Schreuder uit 1915. Nitha's verhaal komt hem ook niet bekend voor, maar hij gaat wel navraag doen binnen de familie. Wordt vervolgd dus...? Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal!

Het verhaal
Nitha groeit niet op bij haar biologische ouders. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder Wil kan niet voor haar zorgen. "Ik ben heel vroeg op mezelf gaan wonen. Het grappige is dat pubers van nature een grote mond hebben en ik had dat ook. Dus ik dacht: 'Oh, dat doe ik gewoon even!' en zo geschiedde... Ik ben in Scheveningen gaan wonen in een studentenhuis met nog zeven andere mensen en dat was gewoon mijn leven toen.” Nitha weet weinig over haar biologische vader. "Het was ook niet dat mijn moeder met lof over hem praatte. Ze praatte sowieso niet zoveel over hem. Behalve dat ze hem niet ‘mijn vader’ noemde maar ‘mijn verwekker’. Het werd daardoor heel plastisch."

Als Nitha vijftien is overlijdt haar moeder, waardoor ze haar niets meer kan vragen over wie haar vader is. "Volgens mij heb ik de naam van mijn biologische vader uiteindelijk via via gehoord en niet eens van mijn moeder. Hij zou Riks of Rieks Schreuder heten en mijn moeder was zijn secretaresse bij De Samenwerking in Den Haag in 1970. Zo leerden ze elkaar kennen. Het enige wat ik verder wist is dat hij later in Voorburg was gaan wonen. Ik ben vroeger een keer met een vriendinnetje alle Schreuders uit de telefoongids gaan bellen. Bij het tweede telefoontje kreeg ik een vrouw aan de lijn. Zij vroeg toen of ze met de dochter van het vriendinnetje van haar man sprak. Ik schrok natuurlijk! Want daar leek opeens wel iets van herkenning te zijn."

"Dat hij al getrouwd was maakt het verhaal ook wel gevoeliger vind ik. Zijn vrouw heeft het in ieder geval geweten van mijn bestaan! Ik denk dat dit geen makkelijke tijd geweest is voor zijn gezin. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel moest doen, maar ik ben toch benieuwd of ik na al die jaren wat meer over mijn vader te weten kan komen. Ook voor mijn twee dochters..."

Aanknopingspunten:
* vermoedelijke vader Riks of Rieks Schreuder
* waarschijnlijk is hij geboren in 1930
* begin jaren 80 woonde hij in Voorburg, waarschijnlijk in een straat met de naam van een van de vrouwen van het Koninklijk Huis
* in die tijd was hij getrouwd en had hij waarschijnlijk ook kinderen
* hij werkte rond 1970 bij De Samenwerking aan de Bankastraat in Den Haag
* dat is een vereniging voor poeliers en slagerijen
* hij had eind 1970/begin 1971 omgang met zijn secretaresse Wil

button arrow
button arrow
foto: Adres onbekend

Vermoedelijke vader Rieks Schreuder