Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: biologische vader John Somou

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: biologische vader John Somou

Hij heeft Nederland in 2004 verlaten, maar waarheen?

We vinden in de archieven een officieële vermelding van het intrekken van Johns verblijfsvergunning. In 2004 zou hij het land hebben verlaten: "Jammer, maar ik ben wel blij dat ik het nu zeker weet." Ondertussen roepen we natuurlijk op voor mensen die John Somou gekend hebben of weten waar hij naartoe is gegaan! Het hele verhaal hoor je terug in onderstaande fragementen.

Het verhaal
Yeliz groeit alleen op bij haar moeder Hayriye Yalci. Het botert namelijk niet tussen haar moeder en haar biologische vader John Somou. Al vrij snel na de geboorte wijst moeder John de deur en ze dwarsboomt iedere poging van Yeliz om naar hem op zoek te gaan. Tot haar zestiende weet ze niet eens zijn naam. Maar dan slaat moeder om: “Ze vertelde me dat hij vanuit Bagdad naar Griekenland is gevlucht met zijn familie. Later kwam hij in z’n eentje naar Nederland.” En om precies te zijn: naar de Jacob Marisstraat in Hengelo. Ze weet hoe hij eruit ziet: “Ze gaf me zelfs een stuk of zes foto’s van mijn vader met mij als baby! Met mijn moeder heb ik nooit een hele goede band gehad. Ik lijk ook helemaal niet op haar. Daarom wil ik al vanaf mijn geboorte weten wie mijn biologische vader is. Als ik niets van mijn moeder heb, moet ik wel dingen van mijn vader hebben!”

Op dit moment is het vaderfiguur in Yeliz’ leven haar stiefvader Tim. Ze woont ook bij hem in, maar hij gaat naar Frankrijk verhuizen met haar halfbroertje en -zusje. En met die geplande verhuizing blijft Yeliz dus alleen achter: “Ik wil mijn biologische vader nu nog liever vinden, omdat ik hoop dat ik dan in ieder geval nog af en toe bij hem langs zou kunnen gaan. Ik ben ook heel benieuwd naar zijn kant van het verhaal en waarom hij toen weg is gegaan bij ons. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik heb het nu alleen maar van mijn moeder en haar kant van de familie gehoord, maar ik wil het ook graag van hem weten.”

Aanknopingspunten:
* biologische vader John Somou
* had eind jaren 90 een relatie met Hayriye Yalci
* kreeg met haar een dochter in 1999: Yeliz
* geboren in 1972
* komt oorspronkelijk uit Bagdad, maar vluchtte door de oorlog met zijn familie naar Athene
* John is als enige van het gezin naar Nederland gekomen daarna
* zijn broers en zussen zouden in Jordanië terecht zijn gekomen
* zijn ouders bleven in Griekenland
* John woonde in Hengelo in de Jacob Marisstraat
* hij heeft een verblijfsvergunning gekregen in Nederland
* mogelijk is hij in 2003 naar het buitenland vertrokken, maar dat is onzeker
* John heeft donker haar en is licht getint
* hij is christen

Yeliz zoekt vader John Somou Deel 1