Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: grote liefde Connie van de Ruit

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: grote liefde Connie van de Ruit

De tranen vloeien aan de telefoon. Ze gaat zo snel mogelijk naar Israel!

Connie barst in tranen uit als ze hoort dat ze gezocht wordt door Maurice: “Hij is de liefde van mijn leven geweest.” Eigenlijk wacht ze al 42 jaar op ons telefoontje. Ze wilde zelf niet zoeken omdat ze wist dat Maurice getrouwd was. Al tijdens het gesprek zoekt ze op de computer naar vliegtickets richting Tel Aviv. Eerst maar eens Maurice daarbij betrekken. Die kan maar niet geloven dat hij Connie aan de lijn heeft: “Give me a sign.” Pas als ze vertelt over hun ontmoeting, gelooft hij het echt. Ook hij houdt het niet droog. Zeker niet als Connie vertelt dat ze niet getrouwd is geweest omdat ze altijd van hem gehouden heeft. Zodra Connie kan, gaat ze hem opzoeken! Zou hun liefde weer een kans hebben?

het verhaal
Zeeman Maurice Marciano ontmoet in 1972 de Nederlandse Connie in Israël. Ze komt woest een politiebureau uitstormen waar ze net aangifte heeft gedaan van diefstal. Alleen wil de dienstdoende agent alleen maar flirten. Geen wonder: met haar korte, blonde haar vangt ze alle mannenblikken.
Maurice biedt haar zijn hulp én wat te drinken aan. Aan het eind van de avond, moet Connie terug naar de kibboets waar ze werkt. Omdat het koud is, mag ze Maurice's jasje lenen, op voorwaarde dat ze het de dag daarna weer teruggeeft. Connie zorgt ervoor dat ze iedere avond het jasje weer leent, zodat ze iedere keer weer een reden heeft om Maurice te ontmoeten. Het is het begin van een relatie die vier jaar zal duren.

Maurice vaart voor zijn werk de hele wereld over, maar hij komt telkens weer thuis bij Connie. Zijn ouders zien hun relatie niet zitten. Connie is dan wel van Joodse afkomst, maar officieel is ze katholiek. Maurice wordt onder druk gezet om te trouwen met een Joods meisje om daar een groot gezin mee te stichten. Na vier jaar wordt de druk te groot. Connie keert terug naar Rotterdam.
In 1981 ziet Maurice haar voor het laatst, als ze kort op bezoek is in Israël. Hij ontmoet haar op een terras en heeft zijn jongste kind bij zich: "deze had van jou moeten zijn." Zo nemen ze afscheid.

Voor Maurice zijn de afgelopen jaren niet makkelijk geweest: hij heeft keelkanker, maar het ziet er naar uit dat hij een goede kans maakt om ouder te worden. Daar wil hij Connie bij hebben: "If I could find Connie, I would have a reason to live."