Adres Onbekend
KRO-NCRV

Een herinnering aan Jon Zegerius

  1. Nieuwschevron right
  2. Een herinnering aan Jon Zegerius

januari 2012 zocht Jon naar Dénes en Kati Szalai

Aram spreekt voor het eerst over de dood van zijn vader. Het terug horen van de zoektocht van zijn vader uit 2012 grijpt hem aan: “Mijn vader had nooit verteld dat hij deze zoektocht heeft ondernomen. Het is bijzonder zijn stem te horen.” Hij vertelt dat hij tegen zijn vader opkijkt dat hij trots is op wat zijn vader heeft ondernemen. Met zijn bezoek aan de studio in Hilversum – zoals zijn vader dat ook deed in 2012 – brengt hij een onvergetelijke ode aan zijn vader Jon Zegerius.

​Het verhaal
Jon loopt op een avond in 1980 met zijn vriendin door Amsterdam, op zoek naar een geschikt restaurant. Als hij een zijstraatje van de Utrechtsestraat in kijkt, ziet hij het uithangbord van “Little Hungary” en wordt meteen geprikkeld door de grappige naam die wel erg lijkt op “little hungry”. Hij stapt er naar binnen en wordt welkom geheten door gerant Dénes Szalai. Dénes' vrouw Kati staat in de keuken en kookt de sterren van de hemel.

Jon komt er na die eerste keer regelmatig. Als hij een tijdje krap bij kas zit, mag hij van Dénes niet betalen. Midden jaren 90 sluiten ze het restaurant en verhuizen ze met onbekende bestemming. Jon schakelt Adres Onbekend in en in de uitzending van 27 januari 2012 moeten wij hem helaas vertellen dat het lieve Hongaarse echtpaar kort na elkaar is overleden.

Dit verhaal komt in volle hevigheid terug als Amy-Lee heel toevallig Jons zoon ontmoet. Tot haar grote verbazing heeft hij de hele uitzending van 2012 op zijn telefoon staan. Zijn vader Jon is 1,5jaar na de uitzending overleden en het horen van de uitzending biedt Aram troost: "Ik niet dat hij ziek was. Twee weken voor zijn dood vertelde hij mij dat hij ernstig ziek was. Ik mis hem nog iedere dag.”