Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: herkomst van Sinterklaaslied

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: herkomst van Sinterklaaslied

Henk Kas en Ineke Strouken zingen het samen!

We komen in contact met traditiedeskundige Ineke Strouken. Zij kan ons al snel meer vertellen over het lied. We vinden dankzij haar ook de originele tekst van het lied. Het heet ‘het Poflied’ en het lied is wel vijf strofes lang! En het lijkt erop dat er een Sinterklaas variant van is gemaakt. Het is officieel geen Sinterklaaslied geweest. We hebben de tekst gevonden in een bundel Straatliederen uit Amsterdam uit 1933, maar de eerste verschijning van de tekst die we terug konden vinden stamt uit 1863! Ineke Strouken vindt zelfs een versie die nóg ouder is! Ze komt aan de lijn voor Henk en samen zingen ze het lied zoals ze dat beiden kennen van hun ouders: “Mijn moeder zong het altijd voor me. Als Henk begint, kan ik de melodie misschien weer ontdekken.” En zo krijgt het lied van toen weer de melodie van toen..

Het verhaal
In deze tijd van het jaar zingt de vader van Ron, Henk Kas, altijd een antiek Sinterklaaslied en elk jaar vraagt hij zich af: waar komt dit lied toch vandaan?

"Ik ken het liedje omdat mijn vader het zong bij ons thuis. Hij komt uit 1894 en toen hij zeven jaar oud was, zong zijn moeder het liedje." En jaren later, als de vader van Henk zelf Sinterklaas met zijn familie viert, zingt hij het ook steevast voor hen. "Hij hield veel van zijn moeder en hij heeft het liedje van haar overgenomen. Zijn moeder is jong overleden en daarom raakte het hem zo."

Als Henk het zingt, ziet hij zijn vader zo voor zich. "Ik heb zijn foto hier voor me staan."

Het lied:
'Het was al op een Sint Nicolaasmorgen dat een rijtuig voor een speelgoedwinkel bleef staan. Een dame die kocht daar een hele bagage, maar alles moest op de rekening gaan. Een arme drommel die dorst het te wagen, een doosje speelgoed op krediet. Om dat te betalen na weinige dagen, maar het antwoord was eruit: dat doe ik niet. Hij die poft in het groot die neemt wat hij ziet, maar die poft in het klein die krijgt het niet. Hij die poft in het groot die neemt wat hij ziet, maar die poft in het klein die krijgt het niet.'