Adres Onbekend
KRO-NCRV

jongen van het liefdesbriefje Dick Scherphuis

  1. Nieuwschevron right
  2. jongen van het liefdesbriefje Dick Scherphuis

"Je was het meer dan waard, Agnes!"

Tijdens de uitzending vinden we Dick, die niet Scherphuis maar Scherpenhuizen blijkt te heten! En hij weet Agnes nog erg goed te herinneren. Dick was vroeger smoorverliefd op haar en vindt het erg leuk dat ze naar hem op zoek is gegaan. Hij komt natuurlijk voor Agnes aan de lijn: “Je was het meer dan waard, Agnes! Ik was smoorverliefd op je destijds!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Agnes ontmoet de net iets oudere Dick Scherphuis rond 1965 op een klassenfeest in Hilversum. Het is een feest van de huishoudschool Maria Goretti en een jongensklas is ook uitgenodigd: “Er werd muziek gedraaid en gedanst… En daar was Dick. Hij was blond, had blauwe ogen en een beetje krullend haar. Hij vroeg me of ik eens met hem meeging naar een ander feestje. Ik was verlegen op die leeftijd en mijn moeder zei altijd: ‘Afstand bewaren van die jongens!’ Zij kwam uit een groot katholiek gezin en was mijn enige voorlichting op liefdesgebied. Ik snapte nooit precies waarom, maar wist alleen dat ik afstand moest houden!”

Toch staat Dick een poosje later met zijn brommer bij Agnes op de stoep in Laren: “Ik durfde niet achterop de brommer te zitten, want dan moest ik hem nog vasthouden ook, haha! Dat ritje heb ik dus afgeslagen en ik zei: ‘Ik fiets er wel naast!’ Maar op het feestje werd er wel dicht bij elkaar gedanst...” De volgende dag blijkt dan ook dat Dick de verlegen Agnes zeer interessant vindt: “Ik kreeg een briefje van mijn klasgenootje in mijn handen gedrukt. Het was een liefdesbrief van Dick! Nou, toen werd ik natuurlijk nog meer verlegen... Ik vond Dick echt een leuke jongen, daar lag het niet aan. Maar ik denk dat ik nog te jong was. Hij sloot zijn brief af met de zin: 'Ik hoop dat je me terugschrijft'. Maar ik durfde niet en heb dat nooit gedaan..."

Na 55 jaar heeft Agnes het briefje nog steeds: “Ik heb het altijd bewaard in een kistje. Laatst was ik aan het opruimen en kwam ik het weer tegen. Mijn kinderen en kleindochter kwamen niet meer bij van het lachen toen ik het voorlas. Die konden niet geloven dat oma ooit zo’n liefdesbrief heeft gekregen! Als ik het lees vind ik het zo jammer dat ik nooit heb teruggeschreven... Ik voel me toch wel een beetje schuldig en ben heel benieuwd of hij dit nog weet!”.

Aanknopingspunten:
* Dick Scherphuis
* geboren rond 1948
* in 1965 of 1966 was Dick op het klassenfeest van de huishoudschool Maria Goretti in Hilversum aan de Larenweg
* zelf zat hij waarschijnlijk. op een jongensschool in Hilversum, want hij was er met een klas vol jongens
* hij woonde in Hilversum bij zijn ouders
* had een zwarte brommer die ‘een eitje’ genoemd werd destijds

Agnes zoekt jongen van het liefdesbriefje Dick Scherphuis - deel 1

Agnes zoekt jongen van het liefdesbriefje Dick Scherphuis - deel 2