Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend Fred Montanus

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend Fred Montanus

"Fred was dol op mij en ik ook op hem hoor!"

Er wordt behoorlijk gebeld voor Fred Montanus en we krijgen zijn telefoonnummer in handen. Fred komt de studio om Truus te verrassen. "We hebben elkaar veel te laat weer opnieuw ontmoet! En dat van die zoentjes, dat klopt wel hoor! Maar ja, we waren nog zo jong...”

Beluister voor het hele verhaal de uitzending van 7 april 2024!

Het verhaal

Truus brengt begin jaren 60 veel zomerse dagen door in het Leidse zwembad 'De Overdekte' met haar vriendin Riet. Samen ontmoeten ze twee leuke jongens. Riet krijgt verkering met de een, Truus heeft een leuke band met de ander: Fred Montanes. "We deden van alles samen. We gingen uit, naar de film, aten het beste Italiaanse ijs van Leiden, gingen stukken fietsen, naar het strand. Fred was dol op mij en ik ook op hem hoor! Maar ik was pas zestien en wilde nog graag vrij en ongebonden zijn." Hoewel er wel eens gekust wordt, is het verder vooral vriendschap tussen Truus en Fred. Toch houdt Truus haar afspraken met Fred thuis voor zich. "Mijn vader zou er nooit mee hebben ingestemd hoor! Ik mocht wel op dansles in Leiden, maar alleen met katholieke jongens. Dat was Fred niet!"

Later, wanneer ze haar latere man ontmoet en trouwt, duikt Fred toch weer op in haar leven. "Mijn man en ik zaten in de auto en het leek net of een andere auto ons achtervolgde. Die probeert ons in te halen. Mijn man raakte een beetje geïrriteerd en zei: 'Hé, wat moet die zot nou zo achter ons?'. Ik keek om en toen was het Fred. Hij zwaaide enthousiast, dus dan zwaai je natuurlijk terug. Dat kon mijn man niet echt waarderen, haha."

Truus hoopt hun oude vriendschap nieuw leven in te blazen. "Ik zou hem zo graag nog eens willen spreken en horen wat er van hem geworden is, of hij nog leeft... Ik ben net tachtig geworden, dat wilde ik altijd al. Echt een mijlpaal voor mij. Fred zal dit jaar ook tachtig worden. Wie weet kunnen we nog eens samen onze verjaardag vieren en bijpraten? Ik heb nog vaak aan hem gedacht hoor!"

Aanknopingspunten:
*
Fred montanes
* geboren in 1944
* z
wom in de zomer van 1960 of 1961 vaak bij het Leidse zwembad “De Overdekte”
* laatst bekende adres: Da Costastraat in Leiden
* hij werkte rond 1960 vermoedelijk bij een drukkerij
* reed op een brommer, een Puch
* had donkerblond haar en een bril

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Truus en Fred ontmoeten elkaar in de studio