Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: biologische vader van Hans

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: biologische vader van Hans

Hans lijkt volgens tipgevers sprekend op twee van de mogelijke vaders.

De oproep naar de biologische vader van Hans is tienduizenden keren gedeeld op sociale media. Een tipgeefster vertelt ons dat Hans en zijn zoon op de foto erg lijken op Teun Rustenburg van vroeger. “Zo’n smal gezicht, het haar: ik schrok van de gelijkenissen.”

We weten ook dat Minne Putting destijds iets had met Willemien Klopper. We spreken de dochter van Minne. “Ik heb mijn vader gesproken en hij heeft vroeger ook iets gehad met Willemien.” Toch weet hij niet meer precies hoe het destijds is gegaan: “Maar mijn vader wil wel meewerken aan een DNA-test als het nodig is!” Ook de kleinkinderen van Minne vinden dat Hans op hun opa lijkt. In het nieuwe jaar is Minne weer in Nederland, dus dan weten we wellicht meer...

Tijdens de uitzending
Willeke Klopper blijkt in Opperdoes en omgeving bekend te zijn als Willemien. Op onze oproep op Facebook wordt massaal gereageerd door mensen die haar hebben gekend. Ze wordt omschreven als een ‘losbandige’ jonge vrouw. Dat wist Hans ook wel van haar: “Het was een vlucht.” Meerdere namen vallen wanneer de vraag over de mogelijke vader van zoon Hans wordt gesteld. Een tipgever beweert stellig dat het Teunis Blauw moet zijn. Wanneer we zijn familie vinden, horen we dat Teunis inmiddels niet meer leeft. Ook een Meini, Teun en IJsbrand worden genoemd als mogelijke vaders.

We zullen alle tips en namen natrekken. We hopen op die manier tóch te kunnen traceren wie Hans’ biologische vader is geweest. Hans is heel blij dat het geheim van zijn moeder nu openbaar is. “Het geeft ons rust dat we nu op zoek zijn gegaan. Ik hoop bovendien dat de zoektocht door alle aandacht meer gaat leven.”

Het verhaal
Willeke Klopper, de moeder van Hans, wordt als jong meisje geadopteerd door een landbouwteler en zijn vrouw uit Opperdoes. Ze wordt erg beschermd opgevoed. “Opperdoes is een erg afgeschermde en streng christelijk gereformeerde gemeente.” In de pubertijd wordt Willeke wat rebelser. Ze gaat vaak uit in Medemblik en leert daar een jongen kennen. “Mijn moeder was zich van geen kwaad bewust en voordat ze het wist was ze als zestienjarig meisje zwanger, net als haar eigen moeder.” Willeke moet naar een christelijk kindertehuis in Zetten om te bevallen van Hans. “Het schijnt dat ik geboren ben en toen gelijk bij haar ben weggehaald.” Willeke krijgt een dag om op te knappen en moet dan weer terug naar Opperdoes, alsof er niets is gebeurd.

Als Hans één jaar oud is, wordt hij geadopteerd. Op zijn zestiende gaan zijn ouders met hem op zoek naar zijn biologische familie en komen ze uit bij de familie Klopper in Opperdoes. Na een paar jaar enkel contact te hebben met zijn oma, ontmoet Hans uiteindelijk ook zijn moeder. Van haar hoort hij pas twee jaar geleden dat zijn biologische vader iemand uit de omgeving van Medemblik is. “Het is een speld in een hooiberg, maar toch wil ik proberen om hem te vinden.”

Aanknopingspunten
* biologische vader uit omgeving Medemblik (naam onbekend)
* geboren halverwege de jaren 40
* kwam in mei/juni 1964 in een café in Medemblik
* heeft een korte relatie gehad met Willeke Klopper uit Opperdoes
* Willeke (Wil) Klopper was geadopteerd door een telersgezin
* Willeke was enig kind