Adres Onbekend
KRO-NCRV

Zusjes Ina en Thea Loosman

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Zusjes Ina en Thea Loosman

Tijdens de uitzending:
De zusjes Loosman worden getipt en zijn enthousiast! Door omstandigheden kan Ina er niet bij zijn, maar Thea is met fotoboek en al naar de studio gekomen om de zusjes Ria en Tineke weer eens te zien na al die jaren. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
Ria woont in de jaren 40/50 bij Ina en Thea Loosman in de Lekstraat in IJmuiden. “Zij woonden een paar huizen verderop en zo zijn we bevriend geraakt. Op een gegeven moment is ons gezin geëmigreerd naar Zuid-Afrika. De familie Loosman is drie maanden na ons geëmigreerd en we zijn in Zuid-Afrika ook weer dichtbij elkaar komen wonen. Onze families kwamen bij elkaar over de vloer en wij gingen ook gezamenlijk op vakantie. Na vijf jaar zijn we door omstandigheden, mijn moeder werd ziek, teruggegaan naar Nederland. De familie Loosman had een dochter met een beperking en in Zuid-Afrika zijn daar niet echt voorzieningen voor, dus zij zijn ook weer teruggegaan naar Nederland. Mijn ouders en de familie Loosman hebben in Nederland nog wel contact met elkaar gehad. Zij woonden toen in Geldrop en wij in Beverwijk. Door de afstand was het niet zo handig om elkaar regelmatig te zien, toen zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren."

"Wij zijn geëmigreerd door een collega van mijn vader. Mijn vader werkte bij de hoogovens in Beverwijk en was machinebankwerker in het fijnmetaal. Een collega van hem was een paar jaar eerder naar Zuid-Afrika geëmigreerd en stuurde op een gegeven moment een brief: 'jullie moeten hier naartoe komen, want er is hier goed geld te verdienen en het is een prachtig mooi land. Kom maar, want ik heb al een baan voor je.' Bij de familie Loosman is dat denk ik hetzelfde gegaan. Ome Jan, de vader van Ina en Thea, was namelijk timmerman en dat beroep voerde hij ook in Zuid-Afrika uit."

"Ina was de oudste dochter van de familie Loosman. Zij was van mijn leeftijd en ik dacht zelfs ietsje ouder. Thea was twee jaar jonger en de jongste, Sonja, was vier of vijf jaar jonger dan de oudste. De familie kwam oorspronkelijk uit Ermelo en later woonden ze in Geldrop. Dat is het laatste wat ik van hen weet. Ik weet wel dat Ina is getrouwd is in augustus 1970 met Joost Slagboom en een kindje heeft gekregen."

"Ik weet dat ome Jan heel veel foto’s heeft gemaakt en volgens mij ook heeft gefilmd in Zuid-Afrika, maar die films heb ik nooit gezien. Dus daar ben ik heel erg nieuwsgierig naar. Ook ben ik nieuwsgierig naar hoe Ina en Thea het maken en of ze nog in Nederland wonen…”

Aanknopingspunten:
* Ina en Thea Loosman
* Ina is geboren rond 1945 en Thea rond 1947
* in de jaren 40/50 woonden ze met hun ouders en jongere zusje Sonja in de Lekstraat in IJmuiden
* moeder heette Agaath, vader Jan Loosman
* rond 1954 is het gezin geëmigreerd naar Zuid-Afrika, waar vader Jan ook als timmerman is gaan werken
* in 1960 zijn ze weer teruggekeerd naar Nederland en in Geldrop gaan wonen
* Ina is in augustus 1970 getrouwd met Joost Slagboom
* Ina en Joost hebben later een kind gekregen


button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Zusjes Ina en Thea Loosman