Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Wilma Rijerkerk

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Wilma Rijerkerk

“Het is nog net als vroeger!”

Gelukkig zijn er wekelijks oplettende luisteraars. Deze week luistert de familie van Wilma Rijerkerk mee. Een zus belt op en vertelt ons dat Wilma heel graag contact zou willen met Lottie. Wilma reageert vervolgens zelf ook per mail: “Wat leuk, ik zou Lottie heel graag weer zien. Maar wanneer dan?” Lottie begint al haar agenda erbij te trekken, want ze gaat deze week met vakantie. Gelukkig hoeft een afspraak niet gemaakt te worden, want Wilma komt als verrassing naar de studio! “Nou ja, dat meen je niet! Jij bent echt niets veranderd!”, roept Lottie uit wanneer ze Wilma ziet. Wilma bekent ook gezocht te hebben naar Lottie en dat nog maar kort geleden. En aan de gezellige avonden in Otterlo heeft ook Wilma nog vaak gedacht. Lottie is blij verrast: “Ze ziet er nog steeds zo uit, zoals ze er vroeger ook uitzag. Het voelt gewoon hetzelfde.” Na de vakantie zien de twee vriendinnen elkaar snel weer.

Het verhaal

Lottie leert haar vriendin Wilma Rijerkerk kennen in Rotterdam, waar ze allebei vandaan komen. Ze treffen elkaar op de middelbare school daar en trekken altijd met elkaar op. Wilma’s ouders hebben een huisje in Otterlo en daar gaat Lottie ook vaak mee naartoe. Daar beleven ze samen leuke avonturen: “Wilma ging ’s nachts de hort op, afspreken met jongens. Ik durfde dat niet, dus ik bleef in bed liggen wachten tot ze terugkwam. Wilma durfde toen veel meer dan ik.”

Ook na de middelbare school blijven ze bevriend. Lottie en haar man verhuizen op een gegeven moment naar Wageningen, maar zelfs dan houden ze contact! Er gaan bezoekjes over en weer van Rotterdam naar Wageningen en andersom. Tot ongeveer vijfentwintig jaar geleden. Dan zijn Wilma en haar kinderen op bezoek in Wageningen. Wilma oogt afgeleid: ze heeft veel aan haar hoofd en daarna verwatert het contact.

Het was de laatste keer dat Lottie haar vriendin sprak. Nog ieder jaar denkt Lottie aan Wilma op haar verjaardag. Haar telefoonnummer en adres heeft ze inmiddels niet meer: “Dat vind ik jammer, want zij was een sprankelende persoonlijkheid. Ik was nuchterder van aard en Wilma ging niets uit de weg. Dat was een goede combinatie.”