Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Ineke zocht vriendin uit ziekenhuis Jochbeth

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Ineke zocht vriendin uit ziekenhuis Jochbeth

“Dit is echt een droom die uitkomt…”

Tijdens de uitzending krijgen goede tips die leiden naar potentiële Jochebeds. De juiste Jochebed hebben we nog niet gesproken, dus de lijnen blijven open! Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Ineke zoekt ziekenhuisvriendinnetje Jochebed

De naam van Jochebed leidde vorige week voor enige verwarring, maar we zijn er inmiddels achter dat het moet gaan om Jochbeth Metekohy. Na alle goede tips van vorige week hangt zij speciaal voor Ineke aan de lijn: “Jochbeth? Is het heus?” Beluister het fragment hieronder voor het emotionele vervolg op dit verhaal.

Het verhaal

In 1958 valt Ineke als 5-jarig meisje in een hete wasketel, ze raakt vanaf haar middel tot haar bovenbenen verbrand. Ze belandt op de intensive care in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. In het bed naast haar ligt Jochebed.

Ineke zoekt ziekenhuis vriendin Jochbeth Metekohy

“Jochebed was ongeveer even oud als ik, zij had een pan hete soep over haar heen gekregen.”Jochebed en Ineke vinden veel steun bij elkaar. “Ik kan mij niet goed herinneren hoe ze eruit zag, maar het gevoel van haar naast mij, is mij altijd bijgebleven.” De twee meisjes worden in deze tijd vriendinnen. “Als ik op mijn elleboog steunde, dan kon ik haar precies aankijken! We speelden dan vanuit bed met een poppetje die wij van mijn moeder hadden gekregen.” Ineke heeft Jochebed niet meer gezien na haar periode in het ziekenhuis. “Ik ben Jochebed nooit vergeten. Zij was zo belangrijk voor mij, ik ben enorm benieuwd hoe het haar is vergaan!”

Aanknopingspunten
* Jochebed (achternaam onbekend)
* geboren rond 1953
* in 1958 lag ze op de afdeling Chirurgie in het Academisch Ziekenhuis in Groningen (nu UMCG)
* toen was ze ongeveer vijf jaar oud
* Jochebed had destijds een hete pan soep over zich heen gekregen (of mogelijk een hete pot thee)
* ze heeft waarschijnlijk littekens op haar wang, borst, hals en arm
* ze was Indonesisch
* haar moeder praatte Maleis met haar en droeg traditionele kledij
* in 1958 was Jochebed net van Putten naar Vaassen verhuisd