Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: halfzus Greet Westbroek

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: halfzus Greet Westbroek

“Ik dacht dat ik enig kind was nu”

We komen erachter dat halfbroer Johannes niet meer leeft. Hij blijkt naar Amerika te zijn verhuisd en daar ook zijn te overleden. Zijn familie woont nog altijd daar. Via een buurvrouw vinden we halfzus Greet Westbroek gelukkig in leven én dichterbij huis: in Gees. Dat blijkt slechts dertig minuten rijden te zijn vanaf Ali’s adres in Meppel. Greet weet niets af van het bestaan van een halfzus. Ze heeft daarover nooit wat gehoord: niet van haar vader en ook niet van familie. Ze is ondanks dat positief verrast en staat open voor contact: “Ik heb altijd gedacht dat ik alleen over was, nadat mijn broer was overleden. Nu heb ik gewoon een zus erbij!” Ze vindt herkenning in de foto van Ali. Binnenkort gaan ze elkaar ontmoeten…

Het verhaal

Ria en haar moeder Ali komen er recentelijk achter in het Gronings archief dat Ali een halfbroer en een halfzus moet hebben. Ali is inmiddels 84 jaar oud, maar zelfs op deze leeftijd nog op zoek naar haar familie. Ze heeft haar biologische vader nooit gekend. Hij werd vroeger weggejaagd door familie van haar moederskant: “Er is altijd gezegd dat hij een slecht persoon was en dat het beter was dat hij was weggegaan.” Ali groeit op bij haar opa en oma, als tiende kind in de familie. Ali komt er pas veel later achter dat dit niet haar ouders, maar haar grootouders zijn! “Mijn biologische moeder overleed toen ik tien jaar oud was. En destijds werd ik opgevoed alsof zij mijn zus was. Ik heb haar ook nauwelijks meegemaakt.”

Ali’s biologische vader blijkt in het Gronings archief Gerrit Johannes Westbroek te heten. Ali’s dochter Ria schrikt zich te pletter wanneer ze een foto van hem ontdekt op het internet: “Ik kwam een foto tegen van hem en dat is hetzelfde gezicht als mijn moeder en ook mijn broer! Voor mij was de twijfel toen weg.”

Gerrit leeft allang niet meer, maar hij heeft twee kinderen nagelaten. “En die willen we nu heel graag spreken en ontmoeten. Hopelijk kunnen zij nog iets vertellen over hun vader. Was hij echt zo slecht? Wat voor leven heeft hij gehad? Wisten zij van mij af in het gezin?”