Adres Onbekend
KRO-NCRV

zoons van Henk en Geertje de Boer

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. zoons van Henk en Geertje de Boer

“Mijn moeder wist niet dat Indonesië zo ver weg lag…”

Een mooi verhaal met een mooie oplossing, helaas zijn Henk en Geertje overleden, maar hun zoons komen voor Janny naar de studio. Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal!

Janny is geboren in Jakarta, Indonesië. Haar vader Fokke kan geen werk vinden in Friesland en meldt zich aan bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Hij gaat op 22-jarige leeftijd voor zes jaar naar Indonesië. Wanneer hij voor een half jaar verlof terugkomt in Friesland ontmoet hij Janny's moeder Renske. Vlak voordat Fokke terug moet naar Indonesië trouwen ze en Renske gaat mee naar Indonesië: “Mijn moeder zei later tegen haar vriendinnen dat ze geen idee had dat Indonesië zo ver weg lag. Ze was nog nooit het dorp uit geweest en zat plotseling aan het andere eind van de wereld. Mijn zusje en ik zijn allebei daar in Indonesië geboren."

Het was oorlogstijd en Janny wordt samen met haar moeder en zusje in een Jappenkamp geplaatst. In datzelfde kamp zitten ook Henk en Geertje de Boer, een broer en zus met een gelijksoortig verhaal als dat van Janny: "Hun vader ging bij het leger, moeder ging mee. Hun ouders zijn allebei overleden in Indonesië, Henk en Geertje werden wees. Mijn eigen vader is kort na de oorlog overleden, maar ik ben samen met mijn moeder en zusje teruggekomen naar Nederland. Ik ben nog altijd benieuwd hoe het verder is gegaan met Henk en Geertje. We hebben samen zoveel meegemaakt daar..."

Aanknopingspunten:
* Henk en Geertje de Boer, een broer en zus
* ze zijn geboren in Nederlands-Indië en hebben daar hun ouders verloren
* Henk de Boer is geboren rond 1936, Geertje rond 1938
* ze zijn in 1946 of 1947 onder begeleiding van een predikant en vijf andere weeskinderen teruggekeerd naar Nederland
* daarna zijn Henk en Geertje terechtgekomen bij hun oma en tante, ook met de naam De Boer, in het dorp De Knipe nabij Heerenveen
* daar hebben ze tot de eerste helft van de jaren 50 gewoond
* de ouders van Henk en Geertje heten Henk de Boer en Anne Algera, vermoedelijk geboren in De Knipe
* Henk is later bij de marine gegaan

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Janny en de broers Patrick en Marcel in de studio

Jannie zoekt Henk en Geertje