Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nicht Yvonne Gorter

  1. Nieuwschevron right
  2. Nicht Yvonne Gorter

“Ze is de enige van de familie die nog over is.”

Vier weken geleden overlijdt de oom van Dieneke en Sanne: Onno Gorter. “Het was een rouwkaart en daar stond als enige familielid nog zijn dochter Yvonne op. Zonder vermelding van een partner. Haar oudere broer is ook al overleden, dus ik denk dat zij als enige nog over is”, vertelt Dieneke, die namens beide zussen het verhaal doet. Sinds de e-mail binnenkwam is Dieneke een beetje gaan zoeken en spitten op het internet. Ze komt haar nicht Yvonne alleen nergens tegen en dat verbaast haar niet: “Ze is altijd heel erg op zichzelf geweest, dus ze doet niet aan social media vermoed ik. Ze had dat niet van vreemden. Onze oom was ook erg op zichzelf.”

Oom Onno Gorter overleed op 91-jarige leeftijd. Volgens de zusjes Hardick heeft hij een vol leven geleefd. Hij emigreerde in de begin jaren 50 naar Australië met zijn toenmalige Nederlandse vrouw Loes. Loes kwam uit Noord-Holland en ging met hem het avontuur aan. Ze kregen samen twee kinderen, waaronder Yvonne. Sinds het gezin was geëmigreerd, werd het contact met de familie in Nederland minder: “Onze moeder was een zusje van Onno. Zij vond het altijd jammer dat hij zo ver weg woonde, maar ze hadden wel telefonisch contact.”

Dieneke en Sanne hebben vooral herinneringen aan de bezoekjes van Onno, Loes en hun kinderen van jaren geleden: “De laatste keer kwam Yvonne mee met haar ouders. Ze bezochten ons toen in Meppel. Dat deden ze wel vaker. Dat was altijd leuk!” Welmoed Gorter – de moeder van Dieneke en Sanne – kampt tegenwoordig met Alzheimer. Zij heeft nog wel te horen gekregen dat haar broer Onno is overleden, maar dat greep haar iets teveel aan. Dieneke en Sanne zullen hun moeder inlichten over de zoektocht naar Yvonne, maar wel met beleid: “Het is de laatste familie van mijn moeder die nog over is. Dus als ze gevonden is, zou dat heel leuk kunnen zijn voor onze moeder!”

Aanknopingspunten:
* nicht Yvonne Gorter
* nu tussen de 65 en de 70 jaar oud
* dochter van Onno Gorter en Loes (achternaam onbekend)
* Loes kwam uit Noord-Holland
* het gezin verhuisde begin jaren 50 naar Australië
* Yvonne woont nu in Adelaide, Melbourne of Victoria
* Yvonne had een oudere broer, maar die is al jong overleden
* Onno’s zus Welmoed Gorter is de moeder van onze zoeksters