Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriend Gerard Wilhelmus

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriend Gerard Wilhelmus

"Hij sleepte me door de beginjaren in Nederland heen..."

Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe de ontmoeting tussen Frans en Gerard was!

Het verhaal
Frans heeft het vroeger niet makkelijk gehad. In 1950 komt hij aan in Nederland vanuit Indonesië en na drie jaar gaat Frans samen met zijn zus en moeder bij een aangetrouwde tante wonen in Haarlem. Vanaf hier gaat het bergafwaarts. Zijn ouders besluiten terug te gaan naar Indonesië en laten Frans en zijn zus achter in Nederland: “Ik vond dat vreselijk. Ik was 14 toen ik in Nederland kwam. Ik had mijn ouders nodig.” Frans’ vader is leidinggevende in Indonesië. Volgens Frans kan zijn vader daarom niet zomaar weg daar.

Frans houdt een oorlogstrauma over aan de heftige tijd in Indonesië: “Ik had voordat we naar Nederland kwamen buiten het Indonesische kamp met mijn moeder op boerderijen gezeten. Geïsoleerd van alles. Het heeft mijn kindertijd verpest. Ik kan me er weinig van herinneren, ik heb het verdrongen. Mijn start in Nederland was daarmee des te lastiger.”

Op de Christelijke school waar Frans heen moet van zijn tante ontmoet hij gelukkig Gerard Wilhelmus. Frans haalt niet zulke goede cijfers, waardoor hij een schoolachterstand oploopt. Met het geweld van de Nederlandse jongens kan Frans al helemaal niet goed omgaan, maar de flinke Hollandse Gerard geeft een soort veiligheid. Gerard heeft Frans begeleid in een tijd waarin het voor hem heel moeilijk was. Hij is dus enorm belangrijk voor Frans: “Ik ben slecht in het onderhouden van contact. Uit mijn hele leven heb ik twee mensen over gehouden. Dat is alles.” Nu heeft Frans spijt dat hij nooit contact heeft gehouden met de persoon die er écht voor hem was in deze lastige tijd: “Hij was een belangrijk iemand voor mij. Ik vraag mij af waarom ik daar niet meer mee heb gedaan.”

Aanknopingspunten:
* Gerard Wilhelmus, goede vriend van school
* nu rond de 82 jaar
* hij woonde vroeger aan de Vondellaan in Haarlem
* zat op de Prinses Ireneschool in Haarlem
* was groot en blond indertijd
* deed de koksschool in Amsterdam
* werd later bakker
* verhuisde richting het IJsselmeer
* werkte later als kok in een bejaardentehuis in Harderwijk (dit is al heel wat jaren geleden)
* hij was toen getrouwd en had ook kinderen