Adres Onbekend
KRO-NCRV

adoptiedochter Vicky Mansvelt

foto: NPO Radio 5
  1. Nieuwschevron right
  2. adoptiedochter Vicky Mansvelt

“Ze is dertig jaar geleden met de noorderzon vertrokken...”

De telefoon stond roodgloeiend in de zoektocht naar Vicky. Uiteindelijk hing Vicky zelf aan het apparaat en besloot onze voicemail in te spreken. "Ik denk dat jullie naar mij opzoek zijn. Mijn telefoonnummer is 06 ... Oh, dat gaat even niet goed." 3 pogingen later is het gelukt, en kon Rob eindelijk de stem van zijn Vicky weer horen. Beluister het hele verhaal hieronder.

Het verhaal
Begin jaren 70 besluiten Rob en zijn vrouw Hannie een kind te adopteren, omdat het niet lukt om zelf kinderen te krijgen. Maar tijdens het adoptieproces raakt Hannie plotseling tóch zwanger! Er wordt een dochter geboren: Barbara. Maar Rob en Hannie zetten het adoptieproces ondertussen ook voort. Rob: “We gingen er vol voor, het ging goed tussen ons! Je bent eraan begonnen en gaat dat proces niet zomaar afbreken, kom op zeg. Dat doe je niet. In 1977 is Vicky als 3-jarig meisje bij ons in huis gekomen vanuit Korea. Ze kreeg mijn achternaam: Mansvelt. Dat was allemaal goed en fijn. Maar een of twee jaar later ging het mis, waardoor Vicky mij nauwelijks meegemaakt heeft als vader. Dat doet me nog altijd zeer.”

Wat er precies gebeurd is, houdt Rob liever voor zichzelf. Hij houdt wel altijd contact met Hannie: “Maar het onderwerp ‘Vicky’ werd amper besproken... Het enige wat ik nog hoorde is dat Vicky uiteindelijk een vmbo-opleiding in textiele werkvormen is gaan doen en zelf kleding maakte. Het was een creatieve meid! Ze zou nog in Hilversum-Noord hebben gewoond. Daar heb ik nog flarden van meegekregen, want toen had ik haar telefoonnummer nog... Ruim dertig jaar geleden heb ik haar nog eens gebeld en gezegd: ‘Goh meid, ik zit in Laren nu, dat is in de buurt. Kom hierheen, dan drinken we koffie en lunchen we en dan kunnen we er samen over praten'. Maar dat haalde weinig uit.”

In het restaurantje in Laren vlot het gesprek niet echt: “We hebben het eigenlijk nergens over gehad. Toen ze wegging zei ik dat ze me altijd mocht bellen, maar ze is met de noorderzon vertrokken. Dat ik haar nu zoek is een gevoelskwestie. Wat ik zou willen zeggen moet recht uit mijn hart komen op dat moment, daar kan ik nu nog niet over speculeren...”

Aanknopingspunten:
* zijn adoptiedochter Vicky Mansvelt
* geboren in april 1974
* komt oorspronkelijk uit Korea
* haar biologische vader is een Amerikaanse militair, haar moeder is een Koreaanse
* Vicky is in 1977 via het Interlandelijk Adoptiecentrum Den Haag geadopteerd door Rob Mansvelt en Hannie Max
* zij woonden toen in Hilversum
* Rob en Hannie hadden nog een biologische dochter: Barbara Mansvelt
* Rob en Hannie zijn gescheiden
* Barbara is ook geboren in 1974 en dus net zou oud als Vicky
* Vicky zat op de Wilhelminaschool in Hilversum (kop Utrechtseweg)
* later is ze op het vmbo textiele werkvormen gaan studeren
* Vicky heeft later gewoond op de Erfgooiersstraat in Hilversum
* mogelijk woont ze nu ergens in Noord-Holland
* Vicky was erg creatief, maakte zelf kleding en heeft de modeacademie afgerond

Adoptiedochter Vicky Mansvelt deel 1

Adoptiedochter Vicky Mansvelt deel 2

Adoptiedochter Vicky Mansvelt deel 3