Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Nico zocht halfzus Lenie Struik

foto: Nico van Essen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Nico zocht halfzus Lenie Struik

"Ik hoopte altijd al dat ik gezocht werd door Nico!"

Lenie is gevonden! We blijken naar de verkeerde naam gezocht te hebben, want ze heet Struijs in plaats van Struik. Lenie is dolblij dat ze gevonden is: "Ik hoopte altijd al dat ik gezocht werd door Nico!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal én het eerste gesprek tussen Nico en Lenie.

Tijdens de uitzending
We bellen alle Struiken en Dodewaards met alle mogelijke spellingen af, natuurlijk vooral in de omgeving van Vlaardingen en Den Haag. Er blijken een heleboel mensen met de naam Lenie Struik te zijn. Zo spreken we onder andere Annemieke Struik over haar moeder Lenie en een Geraldine Struijk over haar oma Lenie, maar nee... "Het is helaas loos alarm, want de aanknopingspunten kloppen verder niet!" Dus zoeken we door naar Lenie Struik, haar man (Cock?) en haar ouders Lenie en Arnold (van) Dodewaard. Die zijn allemaal welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl.

Het verhaal
Nico's vader Wessel heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog verkering met Lenie uit Den Haag. Lenie raakt zwanger, maar nog voordat Wessel zijn dochter kan leren kennen, wordt hij te werk gesteld door de Duitsers. Als hij terugkeert is Lenie vertrokken met hun dochter, die ook Lenie heet. Moeder Lenie trouwt ondertussen met Arnold (van) Dodenwaard en ook Wessel pakt zijn leven op met een nieuwe partner. Met haar krijgt hij zoon Nico: “Pas toen ik volwassen was, kreeg ik voor het eerst te horen dat ik een halfzus had. Wat blijkt, Lenie is samen met haar moeder en stiefvader wel eens bij ons thuis geweest!”

Wanneer Nico op zichzelf gaat wonen, komt halfzus Lenie steeds vaker in zijn gedachten: “Ik raakte nieuwsgierig naar haar. Ik heb ik haar toen opgezocht, geen idee meer hoe ik haar gevonden heb. We hebben elkaar een aantal keer gezien, onder andere op de camping waar zij vaak kwamen. De herinneringen zijn een beetje vaag, maar ik weet wel dat het hele lieve mensen waren. Een liefdevol gezin, dat viel mij op. Oh, en Lenie leek als twee druppels water op onze vader!”

Hoewel het goed klikt, verliezen Nico en Lenie elkaar toch weer uit het oog: “Ik kan niet echt vertellen waarom. Ik denk dat we onze levens verder leefden en toen is het toch verwaterd. Maar nu denk ik: hoe zou het met haar zijn? Heeft ze een goed leven gehad? Er zit een soort verbondenheid in ons, ondanks dat je iemand niet eens zo heel goed hebt gekend.”

Aanknopingspunten:
* halfzus Lenie Struik - (van) Dodenwaard (spelling onzeker)
* waarschijnlijk geboren in 1943
* haar vader Wessel van Essen (*1923, +2009) werd in de oorlog te werk gesteld in Polen, Frankrijk en Nederland
* haar moeder heet ook Lenie (meisjesnaam onbekend)
* Lenie sr. komt waarschijnlijk uit Den Haag en woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van de Van der Veldestraat
* Lenie sr. is getrouwd met Arnold (van) Dodenwaard
* door hen is Lenie jr. opgevoed
* in de jaren 80 woonde Lenie jr. in Vlaardingen, Holy
* ze woonde achter de Floris de Vijfdelaan
* ze heeft tenminste twee zoons, geboren rond de jaren 70
* Lenie is getrouwd met een meneer Struik (spelling onzeker), mogelijk is zijn voornaam Cock(ie)
* hij ventte langs de deuren met aardappelen en groenten
* Lenie en haar gezin hielden van kamperen en hadden mogelijk een vaste plek op een camping in Brabant of Overijssel
* Lenie was slank, had donker haar, een spits gezicht, gemiddelde lengte en een opvallend wratje op haar rug

Vader Wessel van Essen (1940) & zoeker Nico

Nico zoekt halfzus Lenie Struik - deel 1

Nico zoekt halfzus Lenie Struik - deel 2

Nico zoekt halfzus Lenie Struik - deel 3

Vervolg: Nico zocht halfzus Lenie Struik