Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriend Paul Schaaij

foto: Ben
  1. Nieuwschevron right
  2. vriend Paul Schaaij

“Ik heb nooit geweten dat ons gezin zo belangrijk voor jou is geweest..."

We vinden een Kim Schaaij. Haar vader heet Paul Schaaij en hij heeft zowel een vrouw als een zus met de naam Marianne. En ja hoor! Het is hem. Hij komt aan de lijn voor Ben: "Ik heb nooit geweten dat ons gezin zo belangrijk voor jou is geweest. Laten we snel afspreken om samen koffie te drinken, want ik woon bij je om de hoek!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Bens ouders zijn bevriend met Gerrit en Mientje Schaaij of Schaay. Ben trekt graag met hun kinderen, Marianne en Paul, op: “Ik was een jaar of twaalf, dertien en we kwamen veel bij hen over de vloer. Daar werd ik altijd zo hartelijk ontvangen! Ook toen mijn ouders gingen scheiden, mocht ik daar altijd langskomen. Het was alsof ik bij de familie hoorde... Ik ben er veel geweest, bij tante Mientje en ome Gerrit. Zo noemde ik ze, ook al waren ze officieel helemaal geen familie!”.

Jaren later leert Ben zijn vrouw Tonnie kennen, met wie hij eind jaren 60 trouwt. Dat is eigenlijk ook meteen de reden waarom het contact verwatert tussen Ben en familie Schaaij: “Mientje had namelijk een hond, een boxer, en mijn vrouw was bang voor honden. Uiteindelijk is ze toch een keer meegegaan… en ja hoor! Die hond had het precies op mijn vrouw gemunt: ze viel met stoel en al om! Daarna greep die hond mij ook nog achter in mijn jas. Tja, toen wilde Tonnie natuurlijk nooit meer mee. En in mijn eentje deed ik dat eigenlijk ook niet echt...”.

Ben wil ze heel graag weer vinden, omdat het erg slecht met hem gaat: “Ik ben ongeneeslijk ziek, ik heb kanker. De dokters kunnen niets meer voor me betekenen en ik weet niet hoe lang ik nog heb. Daarom is deze zoektocht zo belangrijk voor me. Nu het nog kan, zou ik Paul en Marianne graag nog eens ontmoeten. Ik heb zulke leuke herinneringen aan ze!”

Aanknopingspunten:
* de familie Schaaij of Schaay
* ouders zijn Gerrit en Mientje
* zij zijn beiden geboren rond 1916
* Gerrit was vertegenwoordiger en verkocht waarschijnlijk bankzetels
* zoon Paul en dochter Marianne zijn geboren begin jaren 40
* Marianne was de oudste
* Marianne had zwart haar en dikke lippen
* Paul had blond haar, een ‘bolle toet’ en had astma
* het gezin Schaaij woonde eind jaren 50 en in de jaren 60 in de Nimrodstraat in Nijmegen
* dat was in het midden van de straat in een rijtjeshuis
* ze hadden een hond, een boxer
* Paul is na het overlijden van zijn ouders naar Bankastraat verhuisd
* Gerrit is voor 1969 overleden, Mientje daarna
* zij liggen allebei begraven op begraafplaats Rustoord in Nijmegen
* mogelijk was mevrouw Deeden een zus van Mientje
* de familie Deeden woonde op de Haperseweg in Nijmegen destijds

Gerrit Schaaij

Ben zoekt Marianne en Paul Schaaij - deel 1

Ben zoekt Marianne en Paul Schaaij - deel 2