Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Frauke Petersen

  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Frauke Petersen

"Ik zag onze laatste ontmoeting niet als afscheid!"

Frauke kwam aan de telefoon! Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe dit gesprek met Maarten verliep...

Maarten Vreeken zit als puber in een gezinsvervangend tehuis in Noordwijk. Thuis loopt de relatie met zijn vader niet al te best, maar in het tehuis krijgt hij het ook lastig: “Ik had een andere achtergrond dan de andere jongeren daar en daar kreeg ik last van.” Deze chaos verdwijnt voor een groot gedeelte wanneer psychologie studente Frauke Petersen stage komt lopen bij het tehuis. Frauke merkt op dat Maarten niet zo goed ligt met de andere jongens: “Zij kwam observeren. Wat ze observeerde? Dat weet ik niet. Maar ze had in ieder geval door dat ik niet goed in die groep lag.”

Na de periode in het tehuis houden Maarten en Frauke contact en zo ontstaat er een vriendschap die aanhoudt totdat Maarten ongeveer een jaar of zevenentwintig is. Het probleem is alleen dat Maartens toenmalige vriendin dit niet helemaal kon waarderen. Maarten en zijn vriendin komen Frauke een keer tegen in het winkelcentrum, maar dit is een akelige ontmoeting. Maartens vriendin deinst achteruit, gedraagt zich vreemd en stelt zich niet voor aan Frauke. Maarten voorvoelt een vervelende situatie en zet zijn vriendschap met Frauke daarom niet voort.

Jaren gaan voorbij, het leven gaat verder. Met die vriendin is Maarten niet samen gebleven. Achteraf realiseert Maarten zich pas dat de laatste ontmoeting met Frauke vreemd moet zijn overgekomen op haar: “Ik had het zo niet willen eindigen. Ik was teruggetrokken die laatste keer, omdat ik wel vermoedde dat er heibel van zou komen met mijn vriendin toen. Dat zou ik willen uitleggen. Maar ik ben natuurlijk ook vooral nieuwsgierig naar haar leven en hoe het met haar is nu.”

Aanknopingspunten:
* Frauke Peters(e)(n), geboren rond 1952
* een studente psychologie in de jaren 70
* ze woonde aan de Oudegracht in Leiden, boven een kroeg
* later in de Merenwijk: aan de Vlinder
* toen Frauke 17 was ging ze een jaar lang naar Amerika
* haar vader was directeur van het slachthuis of van de het destructiebedrijf in Gorinchem
* in de jaren 70 woonden haar ouders aan de Lingedijk in Spijk
* Frauke had een zus, misschien twee
* ze zou later verhuisd zijn naar een boerderij in de buurt van Rijpwetering
* Frauke had een geamputeerde vinger door een benzinebrand vroeger
* waarschijnlijk de middelvinger, links