Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: eerste liefde Yvonne Cammenga

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: eerste liefde Yvonne Cammenga

“Het was niet mijn moeder, het was jouw vader die ons uit elkaar dreef!”

We vinden Yvonne uiteindelijk via een tipgever die ons haar adres in Koog aan de Zaan geeft. De telefoon blijkt eruit te liggen, maar gelukkig helpt een buurvrouw ons snel verder. Wanneer we Yvonne spreken blijkt het verhaal al snel anders in elkaar te steken dan Bert deed voorkomen: volgens Yvonne was het niet haar moeder die de verkering om zeep hielp, maar juist Berts vader! “Hij zat ontzettend onder de plak van zijn ouders en vooral van zijn vader. Hij was ook kostwinner in die tijd in hun ouderlijke gezin.” Hoe het ook is gegaan, Bert wil maar een ding: “Meisje, ik wil naar je toe komen. Ik heb je nu al zo lang gezocht. Ik moet me even omkleden, maar dan kom ik!” Bert haast zich naar Yvonne thuis, waar zij elkaar voor het eerst na 53 jaar zullen zien….

Het verhaal
We komen erachter dat de achternaam van Yvonne toch anders wordt gespeld, dan dat Bert vermoedde. Het is niet Camminga, maar Cammenga! Met die naam kunnen we verder zoeken en zo komen we dan in de familie terecht. Helaas blijkt dan dat de hele familie geen contact meer heeft gehouden met Yvonne. We spreken twee neven, die allebei vertellen dat Yvonne altijd vrijgezel is gebleven. Haar laatst bekende adres is in Zaandijk geweest. We hopen daarom nog op reacties: Wie weet waar Yvonne is gebleven? Op 0800 30 30 300 of zoeken@adresonbekend.nl

Het verhaal
Een Amersfoortse krantenadvertentie brengt Bert Hartogsveld en Yvonne Camminga samen: ‘Leuke jongedame met boot zoekt kapitein op haar boot.’ Bert reist vanaf hun eerste ontmoeting wekelijks af naar Wormerveer, waar Yvonne en haar familie wonen. Yvonne komt niet bij Bert in Amersfoort, want dat mag niet van haar ouders.

Op 16 januari 1967 moet Bert in dienst. Voor Bert is het simpel: “Ik ga in dienst en keer terug bij Yvonne.’’ Yvonne denkt daar anders over: “Dan kom je zeker nooit meer terug? Ga er maar heen en dan blijf je er ook maar.” Vanaf dat moment mag Bert niet meer langskomen van haar. Uiteindelijk is Bert slechts een half jaar dienstplichtig geweest. Maar Yvonne heeft hij nooit meer gezien…

Bert vraagt zich al drieënvijftig jaar af wat er van Yvonne is geworden. Zelf is hij tweeënveertig jaar getrouwd geweest. Met zijn vrouw heeft hij het regelmatig gehad over Yvonne. Ook zij heeft geweten dat Yvonne altijd een speciaal plekje in zijn hart heeft gehouden. Zou Yvonne ook nog wel eens aan Bert gedacht hebben?

Aanknopingspunten:
* Yvonne Camminga, geboren rond het jaar 1946
* Vader heette Flip Camminga
* Hij had een scheepswerf in de Zaanstreek
* Er was een broertje: die heette Jelle Camminga
* Jelle was timmerman
* Vader Flip was metaalbewerker
* Zij werkten samen in de scheepswerf
* Moeder was huisvrouw.