Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: halfbroer Peter en halfzus Anneke van Dijk

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: halfbroer Peter en halfzus Anneke van Dijk

“Wij hebben nog zoveel te bespreken”

We komen erachter dat Karins halfbroer en –zus zijn afgestaan en in een kindertehuis opgroeiden. Ze groeiden zelfs afzonderlijk van elkaar op. Dat verleden heeft hen getekend. Dankzij behulpzame buren komen we aan een telefoonnummer van allebei. Piet blijkt nu Peter te heten en vindt het moeilijk om over het verleden te praten: “Deze kant van de familie is voor mij eigenlijk een afgesloten hoofdstuk.” Het blijkt dat hij zijn zus Anneke ook al 12,5 jaar niet meer gezien heeft. Na een kort overleg tussen Peter en zijn vrouw besluiten ze toch naar de studio te komen om Karin en Anneke te ontmoeten. En tot onze grote verrassing vinden we op de valreep ook Anneke en ook zij komt naar de studio! Het is daarmee een grote familiehereniging. Karin staat met haar mond open haar halfzus en halfbroer aan te staren: “Dit is fantastisch! Wij hebben zoveel te bespreken straks.” Na de uitzending wordt er nog lang nagepraat…

Het verhaal
Karin speelt al lange tijd met de gedachte te zoeken naar haar oudere halfbroer en halfzus. Jarenlang was Karin de oudste in het gezin, terwijl ze al heel lang weet dat het eigenlijk anders zit: haar vader Henk van Dijk trouwde twee keer. En uit zijn eerste huwelijk had hij al twee kinderen voordat Karin geboren werd. Ze heten Piet en Anneke van Dijk. Karin zou hen graag willen ontmoeten: “Wie zijn zij geworden? En hoe gaat het met ze?” en ze heeft een andere zoekreden: “Ik wil ze vertellen dat onze vader een goed mens was.”


Karin zelf groeit op in een gezin van drie kinderen in Amsterdam-Oost. In al die tijd had haar vader geen contact met zijn kinderen uit zijn 1e huwelijk: “Onze vader raakte op jonge leeftijd ziek. Onze moeder zorgde voor hem. Ze bleven 40 jaar samen, maar spraken vrijwel nooit over vaders eerste huwelijk. Er zijn vast wel gesprekken geweest, maar mijn vader liet het zitten, omdat hij zich gekwetst voelde. Hij maakte de keuze ze volledig met rust te laten.”

Henk van Dijk verzocht zijn kinderen niet te gaan zoeken, maar Karin zag het verdriet in haar vaders ogen. Vader Henk leeft inmiddels niet meer, maar Karin hoopt alsnog op contact met Piet en Anneke. Haar zus Anneke heeft ze een keer ontmoet toen ze vijf jaar oud was. Waarom hun vader Henk zijn relatie beëindigde met zijn eerste vrouw, weet Karin niet.

Nu zoekt Karin met haar broer en zus naar hun onbekende halfbroer en halfzus en vragen zij zich af: “Zouden Anneke en Piet open staan voor contact? Hoe kijken zij naar onze vader? Met welke ideeën zijn zij opgevoed over hem? En wat is daar vroeger gebeurd?”