Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: familie Leenaarts

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: familie Leenaarts

“Ik ben heel veel verder gekomen dan dat ik was”

Wij vinden een Lambertus Leenaarts in het Amsterdams archief. Hij is geboren in 1914 in Vlissingen als zoon van een Zeeuwse smid, maar heeft gewoond in Amsterdam in dezelfde straat als Jannie, de moeder van René. Hij werd Bertus genoemd, maar ook wel Ben of Bennie en overleed in 1980. Als het verhaal klopt, dan is René zijn enige kind geweest, want hij heeft nooit kinderen gekregen. Deze Bertus zou jarenlang in de dierentuin in Artis hebben gewerkt, waar hij zeer geliefd was. Gelukkig is er een nicht die alles over haar oom Bertus wil vertellen en René graag verwelkomt in de familie: “Bertus was een schat van een man en een heel leuke oom! Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat jij zijn zoon bent.” Ze brengt foto’s mee en hoopt dat DNA onderzoek meer uit zal wijzen.. René is blij dat er meer duidelijkheid is.

Het verhaal:
1998. Amsterdammer Gerrit Sluijp ligt op sterven. Hij vraagt zijn zoon René om bij hem langs te komen; alleen. Gerrit biedt René zijn excuses aan omdat hij hem altijd slecht behandeld heeft. Hij legt ook uit waarom: René is niet zíjn zoon, maar de zoon van Bertus Leenaards.

René wordt geboren op een warme donderdag, juli 1959 op de Schellingwouderdijk in Amsterdam. Zijn moeder is Jannie Moorthaemer, die net gescheiden is van haar man Gerrit Sluijp. Aanleiding voor de scheiding was de zwangerschap, want het kind is niet van Gerrit, maar van Jannies vriend Bertus Leenaards: "Gerrit smeet geld op tafel voor het onderhoud van de kinderen en vertrok naar zijn eerste vrouw."
Jannie en Gerrit kunnen echter niet zonder elkaar en na 6 jaar hertrouwen ze. Tot aan het sterfbed van Gerrit heeft René niets in de gaten.

Na de dood van Gerrit probeert René informatie te vinden bij familie. Iedereen zwijgt over Bertus. René heeft erg weinig gegevens en hoopt die via ons te vinden: wie was Bertus? Heeft hij ooit samengewoond met Jannie? Is hij daarna nog vader geworden? Of was hij dat misschien al? Er doen wilde verhalen de ronde over René geboorte. Wie kan hem helpen?

aanknopingspunten:
* Bertus Leenards (spelling onbekend),
* geboren in de jaren 20/30 en overleden vóór 1998
* had eind jaren 50 een verhouding met Jannie Sluijp-Moorthaemer (1929-1984)
* Jannie was getrouwd met Gerrit Sluijp (1921-1998
* op René's geboorteacte staat dat hij is geboren op de Schellingwouderdijk 118 of 181 in Amsterdam
* Jannie heeft tussendoor ook nog op de Distelachterstraat in Amsterdam gewoond