Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend en lotgenoot van opa Hein Kwakman

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend en lotgenoot van opa Hein Kwakman

"Mijn opa overleefde samen met hem als een van de weinigen het kamp in Duitsland."

Tijdens de uitzending
We vinden een overlijdensadvertentie van Jansje Zwarthoed, de vrouw van Hein Kwakman uit Volendam. Hein blijkt zelf in 1989 overleden te zijn. Maar Hein en Jansje hebben acht kinderen samen en...dochter Annie staat op de voicemail! Samen met haar broer, zus en zwager verrassen ze Danielle en haar moeder in de studio. Beluister het hele verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Danielle is bezig met het vastleggen van het oorlogsverleden van haar opa, Paul Koopman. "Mijn opa deed in de oorlog niet zomaar alles wat er gezegd werd, hij weigerde bijvoorbeeld als 21-jarige jongen voor de Duitsers te werken. Daardoor werd hij in 1944 opgepakt en naar kamp Böhlen in Duitsland gestuurd. Over die tijd heeft mijn opa nauwelijks iets verteld, hij was getraumatiseerd."

Opa Paul zit niet alleen in kamp Böhlen, maar samen met de Volendammer Hein Kwakman. "Mijn opa overleefde samen met Hein Kwakman als een van de weinigen het kamp in Duitsland. En na de oorlog hielden Hein en Paul contact. Ze kwamen weleens bij elkaar over de vloer, ook met hun vrouwen samen, en ze schreven elkaar kerstkaarten tot begin de jaren 90."

Danielle hoopt via de familie Kwakman meer te weten te krijgen over haar opa's ervaringen in de oorlog. "Ik houd van geschiedenis en dit is me altijd bijgebleven. Ik vind het belangrijk om dit vast te leggen en er meer over te horen. Ik zou graag wat puntjes op de i willen zetten."

Aanknopingspunten:
* Hein Kwakman
* geboren in maart 1923
* hij kwam uit Volendam en woonde daar aan het Zuideinde
* hij was visser van beroep
* tijdens de oorlog, in 1944, werd hij opgepakt en naar Kamp Amersfoort gebracht
* vanaf daar is hij gedeporteerd naar een strafkamp in Böhlen, Duitsland
* Hein is na de oorlog getrouwd en heeft kinderen gekregen

Hein Kwakman