Adres Onbekend
KRO-NCRV

Eerste vriendje Tom Feleus of Fileus

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste vriendje Tom Feleus of Fileus

Tijdens de uitzending
Tom is online niet te vinden, maar zijn broer Rob wel. Rob staat in een artikel van de Rotterdamse stichting ‘Meemaken in Miniatuur’. Via deze stichting komen wij ook in contact met Rob. Rob kan zich Manda ook nog herinneren en gaat het nieuws aan zijn broer doorgeven. Tom en Manda spreken elkaar telefonisch en gaat binnenkort snel afspreken! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Manda leerde Tom kennen als buurjongen: 'We hadden in de straat een groepje van allemaal jongens en meisjes en al gauw vonden wij elkaar best wel leuk. We waren geloof ik pas veertien of vijftien jaar. We vierde feestjes en verjaardagen met elkaar, maar we gingen ook naar het Kralingse bos en daar zwemmen. We deden allemaal leuke dingen! Totdat ik ging trouwen. Ik kreeg een andere vriendin en daar ben ik veel mee gaan stappen. Toen leerde we nieuwe vrienden kennen. Zo zijn we na het stappen in een zaakje terecht gekomen en daar heb ik mijn man leren kennen.

Ik moest al vrij snel trouwen, op mijn zeventiende. Ik ben ook wel 52 jaar getrouwd geweest met mijn man en hij is vijf jaar geleden overleden. Toen ik mijn man leerde kennen had ik nog wel contact met Tom, want hij woont natuurlijk bij mij in de straat. We gingen alleen niet echt meer met elkaar om.

Ik denk dat Tom en ik zo'n twee jaar verkering hebben gehad. Hij vond het niet leuk dat het uitging. Toen ik trouwde stond hij buiten te kijken met zijn moeder. Zijn moeder vertelde mij later dat hij gehuild had. Maar ja, hij was een jaar jonger en op onze leeftijd toen, is dat best wel veel. Dan wil je toch een ouder iemand. Tom was gewoon een schat van een jongen, echt een hele lieve jongen. En ja, ik zeg nogmaals hij was best wel jong. Ik was zestien toen ik mijn moeder verloor en door zo'n gebeurtenis word je toch wel wat volwassener, want je moet dan bijvoorbeeld ineens voor het huishouden zorgen.

Tom heeft een oudere broer Rob en dat was ook schat van een jongen. Rob was denk ik toch wel drie of vier jaar ouder. Ik kon goed met z'n ouders opschieten. Tom leek ook heel erg op z'n vader, ik denk dat zijn vader ook Tom heette, maar dat weet ik niet zeker. De vrienden van Tom van destijds heten: Leo Broekmans, Anne van de Berg en de broers Hans Pastoor en Jan Pastoor. Zij waren ook mijn vrienden en mijn vriendinnen die ook met hun omgingen heten Roos en Lenie. Tom woonde op de hoek van de Van Zoelenstraat en Wandeloordstraat, daar zat ook de sigarenwinkel van zijn ouders.

Ik ben al heel lang op zoek naar Tom, maar ik heb nooit de stap durven zetten. Ik vond het een beetje eng, maar nu durf ik het wel. Ik wil Tom gewoon weer eens een keer ontmoeten. Even lekker met hem praten en kijken hoe het met hem gaat.'

Aanknopingspunten:
* Tom Feleus of Fileus
* Geboren in juni 1949, waarschijnlijk in Bolnes
* Had een oudere broer Rob
* Ze woonde op de hoek van de Van Zoelenstraat en Wandeloordstraat in Crooswijk, hier hadden ze ook een sigarenwinkel
* Zijn vrienden van destijds heten: Leo Broekmans, Anne van de Berg, Hans Pastoor en Jan Pastoor
* Allen woonde zij op de Wandeloordstraat

foto: Adres Onbekend

Eerste vriendje Tom Feleus of Fileus