Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriend Tom Santman

  1. Nieuwschevron right
  2. Vriend Tom Santman

"Mijn broer leeft niet meer, maar ik vind dit zó mooi om te horen, Piet!"

Helaas is Tom tien jaar geleden overleden. Dat horen we van zijn jongste zusje Hetty. De familie Santman heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond en Hetty woont pas sinds twee jaar weer in Nederland. Zij heeft Piet nooit gekend, maar vindt dit een ode aan haar broer: "Ik vind dit zó mooi om te horen, dat jullie als broer voor elkaar waren!". Hieronder is het fragment te beluisteren.

Het verhaal
Piet woont in de jaren 50 met zijn ouders en zusje Simone in Zandvoort. Rond die tijd komt ook de familie Zandman, bestaande uit Tom en Bea met hun kinderen Tom jr., Trix en Marjan, in Zandvoort wonen, vlakbij de boulevard. Piets moeder raakt goed bevriend met Toms moeder Bea en de families trekken er samen vaak op uit: “De leuke foto’s die daar gemaakt zijn, staan nog in het fotoalbum van mijn moeder. Daar kijk ik nog steeds af en toe in en dan vraag ik me af hoe het met de familie Zandman is.”.

Doordat Tom sr. ambassadeur is bij Heineken, verhuist de familie vaak en ook na een tijde in Zandvoort te hebben gewoond, trekken ze weer weg. Dit keer naar Curaçao: “Maar Tom jr. moest zijn school nog afmaken en dat kon niet daar in Curaçao. Daarom kwam hij weer terug naar Nederland.”. Tom mag een jaartje inwonen bij Piets familie in Amstelveen. Terwijl Piet naar de Mulo gaat, zit Tom op het Casimir Lyceum of het Keizer Karel College. Piet merkt dat hij en Tom naar elkaar toegroeien: “Hij voelde als een broer voor mij! Onze bureaus stonden precies tegenover elkaar, waardoor we elkaar recht aan konden kijken. Daar zaten we dan ons huiswerk te doen.”.

Na dat ene jaar gaat Tom weer terug naar Curaçao: “Toen is het contact verloren gegaan. Wij hebben niets meer van de familie Zandman gehoord. Zelfs mijn moeder heeft nooit meer iets van hartsvriendin Bea vernomen!”. Piet vraagt zich sindsdien af of Tom wel een goede tijd heeft gehad bij hen in huis: “Mijn vader kon erg streng zijn en had soms moeite om met mensen om te gaan. Ook mijn moeder kon af en toe hard zijn. Zou dat de reden zijn dat Tom nooit meer contact heeft opgenomen? Of is er iets anders aan de hand?”

Aanknopingspunten:
* Tom Zandman (jr.)
* geboren rond 1942 of 1943
* zijn vader is Tom Zandman (sr.)
* hij werkte als ambassadeur bij Heineken
* moeder is Bea Zandman – Schaafsma
* Tom jr. heeft twee jongere zusjes: Trix en Marian
* het gezin Zandman woonde midden jaren 50 tijdelijk in Zandvoort, vlakbij de boulevard
* eind jaren 50 woonden ze op Curaçao
* Tom sr. werkte bij de brouwerij van Heineken daar
* voor zijn werk hebben ze op verschillende plekken in de wereld
gewoond
* Tom jr. heeft eind jaren 50 een jaar bij Piet en zijn familie in Amstelveen gewoond om zijn school af te maken
* hun gezin bestond uit vader, moeder Edy en kinderen Piet en Simone
* Piets moeder Edy was bevriend met Toms moeder Bea
* Tom jr. zat waarschijnlijk op het Casimir lyceum of het Keizer Karel college in Amstelveen
​* mogelijk was Tom sr. rond de jaren 70 directeur van Heineken in ’s-Hertogenbosch

Piet zoekt 'broer' Tom Santman