Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: kind van Roelof Gooijer

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: kind van Roelof Gooijer

Roelof Gooijer zat destijds in de kost op Terschelling!

Beluister onderstaande fragmenten om het verhaal van Rens te horen.

Het verhaal
Rens heeft zijn opa Roelof Gooijer nooit gekend. Hij kent de verhalen van horen en zeggen, maar dat is maar weinig. Wat hij nu weet over zijn opa heeft hij uit de archieven geplukt. In de archieven ontdekte hij een verscholen NSB verleden. En dat is niet alles, want eerder dit jaar vertelde een tante tijdens een crematie: “Er heeft zich ongeveer vijf jaar geleden een kind gemeld van Roelof Gooijer. Maar zij is aan de telefoon afgepoeierd en er is daarna nooit meer contact geweest.”

Nu is Rens op zoek naar deze vermeende halfzus van zijn moeder Zus Gooijer: “Mijn moeder had mij al eens verteld dat mijn opa (haar vader) een andere vrouw had gehad. Dit sloeg de spijker op z’n kop.” Het verhaal wil dat Roelof Gooijer op de Waddeneilanden – waar hij enige tijd verbleef na de oorlog – een kind heeft gekregen met de hospita.

Opa Roelof Gooijer en oma Afke Hielkema runden een gezin van in totaal vier kinderen in de Jan Lievestraat in Leeuwarden. Een van deze kinderen – Gerrit Jan Gooijer – werd benaderd door de vermeende halfzus. Gerrit Jan is overleden dit jaar. Zus Gooijer is 84 jaar nu en in goede gezondheid. Het zou bijzonder zijn als zij nog kennis kan maken met de halfzus die zich heeft gemeld. En dat trekt Rens zich aan: “Deze vrouw heeft recht om haar familie te leren kennen. Ik hoop dat ik daarin iets kan betekenen. Zeker nu ik weet dat ze zelf heeft geprobeerd te zoeken!”

Aanknopingspunten:
* kind van zijn opa Joost Roelof (roepnaam: Roelof) Gooijer
* dit kind moet geboren zijn tussen 1949 en 1954
* het moet een kind zijn van hospitahouder, waar Roelof Gooijer destijds bij in de kost zat op TERSCHELLING
* Roelof Gooijer is geboren in 1906 te Nijelamer en is overleden in 1954 te Leeuwarden
* in 1938 verhuist naar Wolvega en daarna Joure, hier failliet gegaan en toen weer verhuisd naar Leeuwarden
* tot 1940 gewerkt in Duitsland
* aangesloten bij de NSB, niet actief lid
* via NSKK gewerkt als chauffeur op vliegbasis Leeuwarden
* later bij de brandweer op vliegbasis Leeuwarden tot mei 1945
* in 1946 door het nationaal tribunaal veroordeeld en gevangen gezeten in kap Nulland te Kerkrade
* een zoon van Roelof - Gerrit Jan Gooijer - werd een aantal jaren gelden gebeld door een vrouw die zegt een halfzus te zijn.