Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Edwina vond haar vader Maurice Blaauw

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Edwina vond haar vader Maurice Blaauw

Inmiddels heeft moeder haar vriendje van toen ook ontmoet!

We bellen heel wat Blaauws af, maar niemand lijkt te weten waar Maurice precies is gebleven. Totdat zijn moeder op onze voicemail staat: “Mijn zoon heeft vernomen dat hij wordt gezocht door zijn dochter en hij kan niet wachten haar in de armen te sluiten.”Maurice blijkt in Peru te zijn beland, maar hij is sinds een jaar weer terug in Nederland! Het heeft hem altijd heel veel pijn gedaan dat hij Edwina niet gekend heeft en hij blijkt zelfs meerdere pogingen te hebben gedaan om haar op te zoeken. We krijgen te horen dat Maurice vooral bang was dat hij afgewezen zou worden. Dat begrijpt Edwina wel na alles wat er is gebeurd. Gelukkig laat Maurice deze kans niet onbenut om zijn dochter te ontmoeten en komt naar de studio. Wanneer hij binnenloopt klapt de dappere Edwina even dicht: “Is hij echt hier? Nee, toch?”Maurice stapt de studio binnen en met drie zoenen begroeten te elkaar. Na de uitzending wordt er lang nagepraat. Vanaf nu gaan ze aftasten, maar de eerste gelijkenissen werden meteen gevonden. Dat belooft veel goeds!

Het verhaal
In 1997 wordt Edwina geboren en vervolgens groeit ze op bij haar moeder Deborah in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Na haar geboorte verdwijnt haar vader Maurice Blaauw uit haar leven. Wat er met hem gebeurd is, weet Edwina niet. “Er kwam een brief van hem naar mijn moeder toe. Mijn moeder heeft daar nooit op gereageerd. Ze was boos, want ze zat ineens alleen met twee kinderen.”

Het contact is toen volledig verwaterd. Edwina groeit vervolgens op zonder vader. Als kind heeft Edwina veel boosheid gevoeld, maar inmiddels heeft die boosheid plaats gemaakt voor nieuwsgierigheid: “Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar een andere helft van mij. Ik lijk op mijn moeder, want ik heb een Indisch uiterlijk. Maar volgens mijn moeder heb ik de levendigheid en het enthousiasme van mijn biologische vader.”

Edwina heeft foto’s van haar vader van vroeger. Ze fantaseert wel eens over de allereerste keer dat ze haar vader zal ontmoeten: “Zeg ik dan: ‘Hoi, ik ben je dochter.’ En dan?” Als ik naar zijn foto’s kijk dan denk ik: ‘Wie is dat? Wie zit er achter die persoon?’ Dan zie ik een vriendelijke man. Ik denk dat hij wel een vader voor mij had willen zijn, maar door omstandigheden is dat anders gelopen.”