Adres Onbekend
KRO-NCRV

meester Herman Lambrechts

  1. Nieuwschevron right
  2. meester Herman Lambrechts

"Wat een mooi compliment dat je me zoekt, Kirsten!"

Vorige week zonden we de korte oproep voor Herman Lambrecht uit. En dat hij gezocht werd, dát heeft Herman geweten. Van alle kanten is hij benaderd. In de supermarkt, bij de voedselbank, via zijn dochter Femia en er kwamen zelfs meerdere mensen aan de deur. Het duurt dus niet lang voordat we meester Herman aan de lijn hebben: "Wat een mooie compliment dat je me zoekt, Kirsten! Dankjewel daarvoor!". Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Kirsten groeit op in een lastige thuissituatie. Haar ouders scheiden wanneer ze twee jaar oud is. Ze gaat met haar broertje bij haar moeder wonen, maar zij heeft weinig oog voor haar kinderen. Kirsten zit dan in de klas bij meester Lambrechts op basisschool OBS ’t Spectrum in Hoogeveen: “Hij was mijn meester in groep vier, vijf en zes. Dat was voor mij fijn, want hij was een vertrouwd gezicht. Ik was indertijd binnen Hoogeveen verhuisd. Ik woonde ver van school en zei toen tegen meester Lambrechts dat ik misschien beter naar een andere school kon gaan. Een die dichterbij was. Hij zei toen: ‘Dat is geen goed idee Kirsten. Het is beter voor je om hier te blijven.’ Hij had door dat het thuis echt niet ging…”

Dan besluit Kirstens broer dat hij bij zijn vader wil gaan wonen. Hij verhuist en Kirsten maakt later dezelfde beslissing: “Ik ben toen van school gegaan en daarna heb ik meester Lambrechts nooit meer gezien. Ik miste Hoogeveen niet, maar meester Lambrechts wel. Ik weet nog goed dat hij met Sinterklaas een grote surprise voor me maakte. Het was een paardenmanage, gemaakt van een kartonnen doos. Zijn vrouw naaide toen een kussen voor mij. Dat cadeau van hen samen, is nog steeds het mooiste cadeau wat ik ooit gekregen heb… Hij is mij altijd bijgebleven. Ik heb hem geprobeerd te zoeken, maar heb niets gevonden. Ik wil hem zo graag bedanken voor de tijd en moeite die hij in mij heeft gestoken. Hij heeft zoveel voor mij betekend, dat moet hij weten!”

Aanknopingspunten:
* meester van de basisschool: Herman Lambrechts
* geboren ergens in de jaren 40 of 50
* hij werkte in de jaren 90 bij OBS ’t Spectrum in Hoogeveen
* hij was getrouwd en kwam uit Meppel
* had indertijd een flinke grijze/witte bos haar
* had een gemiddelde lengte

Kirsten zoekt meester Herman Lambrechts - deel 1