Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: bekenden van opa Andries Struik

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: bekenden van opa Andries Struik

“Ik heb hem nooit gekend en ben benieuwd wie hij was!"

De familie Struik is een grote familie en de naam Andries of Andre is in veel generaties doorgegeven, wat de zoektocht er niet bepaald makkelijker op maakt. Er gaat een spoor naar de familie Struik in Klazienaveen, Drenthe. Alleen wordt de telefoon niet opgenomen... Ilona belt tijdens de uitzending op en zegt dat haar overgrootvader Harm Struik een broer was van Andries. Maar ze kent niemand in de familie die meer kan vertellen over hem. Dus de vraag blijft: wie wel? Alle lijnen blijven open voor mensen die meer weten over Andries Struik of ons verder kunnen helpen op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl! Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Karin is bij haar oma Christina op bezoek als er een brief van de belastingdienst op de deurmat valt. Het is dan eind jaren zeventig. Oma is erg van streek en vertelt aan haar kleindochter dat opa Andries Struik net is overleden. En dat terwijl Karin al die jaren dacht daar haar opa al was overleden in 1939!

Wat blijkt? Andries overlijdt niet in 1939; Christina gaat in dat jaar bij hem weg, samen met hun drie kinderen. Ze houdt de naam Struik aan en vertelt iedereen dat haar man is overleden. Haar kinderen weten waarschijnlijk wel beter, maar vertellen ook dat hun vader niet meer leeft, zelfs aan hun eigen kinderen. Nadat oma Christina de waarheid heeft opgebiecht, probeert Karin om meer te weten te komen over haar opa. Maar in de familie wil niemand er echt over spreken. Andries zou zich aan het einde van de oorlog hebben aangesloten bij het Engelse leger en in Berlijn de bevrijding meegemaakt hebben. Daar heeft hij waarschijnlijk een nieuwe vrouw ontmoet, met wie hij in Berlijn is gebleven.

Waar haar opa al die jaren is geweest, blijft voor Karin tot op de dag van vandaag vooral gissen. Nu is er niemand meer aan wie ze het nog kan vragen; alleen haar oom leeft nog, maar die is inmiddels te oud om haar te helpen. Karin is daarom op zoek naar andere familieleden van Andries Struik. Want wat is er nu al die jaren geleden gebeurd? En wat voor man was haar opa eigenlijk? “Ik heb hem nooit gekend en ben benieuwd wie hij was!"

Aanknopingspunten:
* Andries Struik
* geboren in juli 1905 in Odoorn, Exloërveen, gemeente Borger in Drenthe
* overleden in 1979 of 1980
* let op: vader heet ook Andries Struik, die is overleden in 1950 en zoeken we niet!
* deel van de familie is waarschijnlijk blijven wonen in de buurt van Odoorn, Exloërveen
* Andries werkte tot eind van de oorlog bij de belastingdienst
* woonde tot in ieder geval 1939 in Nijmegen
* woonde waarschijnlijk vanaf 1945 op de Sudwestkorso in Berlijn
* heette Andries maar werd ook Andre genoemd

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Zoekster Karin | Oma Christina en opa Andries Struik

Karin zoekt bekenden van grootvader Andries Struik (deel 1)

Karin zoekt bekenden van grootvader Andries Struik (deel 2)

Karin zoekt bekenden van grootvader Andries Struik (deel 3)