Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Els/Ellen Bokhorst

  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Els/Ellen Bokhorst

Ze verhuisde naar Zuid-Afrika en schreef jarenlang brieven.

Jopie en Els leren elkaar kennen in Bergen op Zoom, waar ze allebei op school zitten. Ze doorlopen daar samen de lagere school. Els woont in een van de nieuwere wijken in die tijd en Jopie komt er maar wat graag langs. Ze trekken hun kindertijd met elkaar op, maar het contact wordt abrupt verstoord wanneer Els’ ouders besluiten te emigreren naar Zuid-Afrika. “Haar vader was marinier dus dat gezin was al vaker verhuisd. Nu gingen ze wel heel ver weg.”

Jopie en Els blijven contact houden per brief. Ze schrijven elkaar jarenlang. Jopie herinnert zich de brieven nog goed: “Zij maakte veel mee daar. Ze trok door de bushbush en schreef dat ze gebeten was door een slang.” Terwijl Els van alles meemaakt, gaat het leven in Bergen op Zoom gewoon door. Daar schrijft Jopie over, want zij zit dan op de kostschool. Jaloers was Jopie echter niet: “Dat avontuurlijke leven paste echt bij haar. Ze was altijd op zoek naar spanning in het leven.”

Het brievencontact stopt wanneer Jopie zo’n zeventien jaar oud is. Ze verhuist dan met haar ouders naar een ander adres in Bergen op Zoom. Dat heeft ze Els nog kunnen laten weten, want die verhuist op precies hetzelfde moment ook weer! “Zij ging naar een ander adres in Zuid-Afrika en zo zijn we elkaar totaal verloren.”

Jopie heeft zich altijd afgevraagd hoe het met Els zou zijn afgelopen. Ze heeft het contact destijds gemist en ze denkt dat het wederzijds is. Els noemde zich sinds haar verhuizing naar Zuid-Afrika Ellen, dus waarschijnlijk heet ze nu nog steeds Ellen. “Ik hoop dat iemand weet waar ze is gebleven, dan kunnen we misschien weer schrijven. Of ik zoek haar op als ze dichterbij is komen wonen.”

Aanknopingspunten:
* vriendin Els Bokhorst uit Zuid-Afrika
* is geboren rond 1941
* had twee broers: Hans en Bert
* emigreerde naar Zuid-Afrika rond 1953 met het hele gezin
* vader was marinier
* noemde zich sinds de verhuizing Ellen in plaats van Els