Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: Mensen uit sanatorium Zonnegloren 1966/1967

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: Mensen uit sanatorium Zonnegloren 1966/1967

Tijdens de uitzending
Jan Noot blijkt helaas al 8 jaar te zijn overleden. Zijn vrouw Anneke verteld dat zij Jan vlak na het sanatorium heeft leren kennen en dat zij twee zoons hebben gekregen. Thera mag haar bellen om meer over Jans leven te horen. Naar Adri van den Handel, Ton Huben, Elly Ooms en Conny Konings zijn wij nog op zoek. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Thera was zeventien jaar toen zij in het sanatorium Zonnegloren in Soest lag vanwege tuberculose: "Het was in 1966 en 1967 en ik heb daar ongeveer een jaar gelegen. In het sanatorium waren allemaal jongeren en kinderen. Wij waren hier dag en nacht en kregen daar ook onderwijs. Hierdoor ontstonden er vele vriendschappen. Wij lagen allemaal heel de dag in bed, maar hierdoor sprak je wel veel met elkaar en steunde je elkaar. Zo leerde ik onder andere Jan Noot kennen. Wij hadden met een paar andere clubje gevormd. Jan en ik waren beide wat ouder, dit maakte ons vaak een vraagbaak, we zorgde overal voor en we organiseerde feestjes voor zover het kon."

"Ik was twee maanden eerder thuis dan Jan. Ik ging in 1967 in oktober naar huis, toen was ik er bijna een jaar. Hij ging in december naar huis. Toen schreef hij mij een brief, dat was eigenlijk zijn laatste brief aan mij. Die laatste brief was eigenlijk een hartenkreet van: 'ik mis je heel erg en ik zie het niet zitten om elke week te schrijven en je niet te zien. Jouw leven gaat ook verder en ik wil je niet aan het lijntje houden.'
We vonden elkaar wel echt leuk. Maar we werden ontzettend tegengewerkt, want dat kon natuurlijk helemaal niet in het sanatorium. Maar we hebben dat verder niet meer uitgebouwd toen we thuiskwamen."

"Het was een leuke en spontane jongen, die van een grapje hield en een beetje tegen de regels in was. Dat was ik ook, maar ik durfde eigenlijk niet zo goed en samen konden wij dat regiem daar heel goed aan. We wilde ondanks dat regiem en dat wij ziek waren toch een beetje plezier maken. Daar was Jan ook voor in en het maakte het leven daar een stuk draaglijker. Zo zijn we weleens een keer gaan wandelen, wat niet mocht, toen kwamen we een dokter tegen en die heeft ons nog even laten merken dat we dus iets deden wat niet kon."

"In het sanatorium hadden Jan en ik een groep. Er waren ook nog een paar meiden waar ik goed mee omging. Door die groep werd het gewoon een hartstikke leuke tijd. Toen ik uit het sanatorium kwam miste ik hun gewoon heel erg. Terwijl ik natuurlijk een hele nare tijd heb gehad, want je bent weg van je vrienden, ouders, school. Je mist alles en daar heb ik het toch hartstikke leuk gehad, ondanks dat ik ziek was."

"Ik weet dat Jan geboren is in mei 1947, enig kind was en in 1968 werkte bij de ABN Amro in Den Helder. Het laatst bekende adres is de Kanaalweg in Den Helder."

Naast Jan, vindt Thera het ook heel leuk om andere mensen die in 1966 en 1967 in het sanatorium hebben gelegen te ontmoeten:

  • Adri van den Handel (studeerde in Leiden, woonde in de Oranjelaan 22 in Oegstgeest
  • Ton Huben, studeerde aan de universiteit Wageningen
  • Elly Ooms, woonde in het zusterhuis Dijkzigt Rotterdam en werkte als verpleegster
  • Conny Konings, woonde aan de Nierstraat in Amsterdam

Aanknopingspunten:
* Jan Noot
* Geboren in mei 1947
* Op zijn twintigste zat hij voor TBC in sanatorium Zonnegloren in Soest
* Was enig kind
* Woonde aan de Kanaalweg in Den Helder
* Werkte rond 1968 bij de ABN-AMRO in Den Helder

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Mensen uit sanatorium Zonnegloren 1966/1967