Adres Onbekend
KRO-NCRV

biologische vader Verburg

  1. Nieuwschevron right
  2. biologische vader Verburg

Na twee jaar en 37 pagina's research vinden we Lia's halfzus Loes!

Na twee jaar intensief zoeken, meer dan 37 pagina's aan research op onze Zoekbrigade en een heleboel telefoontjes is er eindelijk goed nieuws. We vinden de juiste vader G.J. Verburg! Hij is helaas al lang overleden, maar het grootste nieuws is dat Lia haar Nederlandse halfzus Loes aan de lijn krijgt: "Wauw! Ik weet niet wat ik moet zeggen! Na twee jaar zoeken ben je daar gewoon!" Beluister hieronder de fragmenten voor het verhaal.

Tijdens de uitzending
We treffen nergens in de archieven een G J Verburg aan op de Fahrenheitstraat nummer 231 in Den Haag. We zien dat de ruimte op dat adres voornamelijk als bedrijfsruimte werd gebruikt. Het is dus waarschijnlijk dat de G J Verburg die wij zoeken elders woonde en zijn fotostudio op de Fahrenheitstraat had. Ook bekeek de Zoekbrigade kritisch de stempel op de foto en concludeerde dat het mogelijk niet gaat om G J Verburg, maar om een J. Verburg. De juiste kandidaat J. Verburg hebben we nog niet gevonden.

Het verhaal
Lia groeit op in Australië, maar is van origine Nederlandse. Ze is twee jaar oud wanneer haar ouders besluiten te emigreren in 1951. De eerste twee jaar van haar leven woont ze in Zoetermeer, aan de Stationsstraat. Ze groeit op als dochter van Jenny Roos en Sjoerd Wispelwei. Zij hadden al een dochter die achtenhalf jaar ouder is dan Lia. Lia’s moeder wilde graag meer kinderen, maar dat lukte niet. Toch raakt ze zwanger van Lia, maar Sjoerd Wispelwei is niet de vader blijkt later.


Lia hoort pas op latere leeftijd dat Sjoerd niet haar vader is tijdens een ziekenhuisonderzoek. “De dokter zei: ‘Je bent geen kind van je vader’. Ik confronteerde mijn moeder meteen. Ze vertelde dat Sjoerd van niks wist. We besloten het samen geheim te houden. Alleen mijn moeder, mijn zus en ik wisten ervan.”

Maar wie is dan wél Lia’s vader? Haar moeder vertelt het verhaal aan Lia: het zou gaan om een fotograaf uit Den Haag met de naam G J Verburg. “Hij kwam naar ons huis in Zoetermeer om een foto te maken van mijn oudere zus. Daarna brachten hij en mijn moeder nog wat tijd samen door en uit die korte ontmoeting ben ik ontstaan.”

De gemaakte foto’s uit die tijd zijn gelukkig bewaard gebleven. Op de achterkant staat een stempel van G J Verburg uit Den Haag. Lia hoopt alsnog een beeld te krijgen van haar vader: “Wie was hij? Heeft hij meer kinderen gekregen? Alle informatie is welkom.”

Aanknopingspunten:
* haar biologische vader G J. Verburg, vermoedelijk geboren eind jaren 20
* vader was in 1948 volgens moeder ‘jong’, dus we houden rekening met verschillende geboortedata.
* laatst bekende adres: Farenheitstraat 231 in Den Haag
* tanden stonden ietwat vooruit, had krullend haar
* G.J. Verburg was fotograaf van beroep (waarschijnlijk a/d Farenheitstraat)
* Hij kwam in januari in 1948 op bezoek bij Jenny Roos in de Stationsstraat in Zoetermeer.

Lia zocht vader G.J. Verburg deel 4

Lia zocht vader G.J. Verburg deel 5

Lia zocht vader G.J. Verburg deel 6