Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Jan Schous

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Jan Schous

“Blijkbaar wonen we ook nog in dezelfde regio!”

We vinden Jan terug bij een wijkcentrum in Sneek. De penningmeester verklapt al aan ons dat Jan een druk bezette man is, want hij zet zich in voor alles en iedereen in Sneek: “Hij kookt wekelijks voor 90 man, doet aan klaverjassen, zet zich in voor de kledingbank en staat iedereen te woord hier in Sneek. Daar vertelt hij altijd heel enthousiast over.” Herman hoort deze nauwkeurige beschrijving over Jan aan en denkt dat zijn goede vriend Jan van vroeger inderdaad wel zo’n sociale man zou kunnen zijn, want dat was hij vroeger ook al.

En dat blijkt. Wanneer Jan hoort dat zijn vriend Herman hem zoekt, komt hij namelijk meteen naar de studio: “Ik herken je stem nog steeds, maar je bent wel veranderd in je gezicht!”, zegt Jan. “Nou, jij anders ook!”, reageert Herman. De mannen kunnen niet wachten om bij te praten en laten ze nu ook nog eens in dezelfde regio van Nederland wonen! Beide mannen keren na lang napraten terug naar Friesland en gaan elkaar daar nog vaak opzoeken.

Het verhaal
Herman en Jan Hendrik leren elkaar als tieners kennen op de bedrijfsschool van de Nederlandse Spoorwegen in Haarlem. Elke dag reizen ze samen met de trein van Purmerend naar Haarlem om naar hun werk te gaan en weer terug. “In Amsterdam stapte steevast een groepje meiden in waar we dan lol mee maakten onderweg.”

Wanneer Herman wordt opgeroepen voor zijn dienstplicht, verliezen de vrienden elkaar uit het oog. Jan Hendrik is namelijk weg bij de NS als Herman terugkomt. “Toen werd het reizen een stuk minder gezellig.” Herman mist zijn vriend en zoekt hem weer op. Jan Hendrik woont dan met zijn vriendin Francien in Zandvoort. Daar gaat Herman regelmatig op de bonnefooi langs op zijn motor. Ook later, wanneer Jan Hendrik naar Friesland verhuist.

Herman heeft altijd bewondering gehad voor het lef van Jan Hendrik. "Hij durfde meer dan ik." Zo emigreerde Jan Hendrik voor een paar jaar naar Ierland en zette hij waarschijnlijk zijn eigen timmermansbedrijf op. Inmiddels zou Jan Hendrik wel weer teruggekomen zijn naar Nederland. Wie weet waar hij gebleven is?