Adres Onbekend
KRO-NCRV

Ex-verloofde Leo Geluk

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-verloofde Leo Geluk

“Het was een vrolijke man, hij maakte altijd grapjes.”

Na de uitzending krijgen we telefoon van Corrie. Zij is ruim vijftig jaar bevriend geweest met Leo Geluk en heeft Jopie ook gekend: "Jullie kwamen bij ons thuis kaarten, Leo zat bij ons in de kost. En ik weet ook waarom hij het uit heeft gemaakt: hij dacht inderdaad dat jij iets had met die kok. Dat heeft hij altijd gezegd!" Beluister het laatste fragment hieronder voor dit vervolg op Jopies zoektocht.

Tijdens de uitzending
Helaas moeten we Jopie vertellen dat haar oude liefde Leo Geluk in 2019 is overleden. Dat horen we van zijn zoon Guus Geluk. Hij herkent Jopies verhaal niet direct, maar gaat wel navraag doen in de familie en Jopie mag contact met hem opnemen. Jopie: "Ik had er al een beetje rekening mee gehouden, maar dit is natuurlijk wel verdrietig nieuws..." Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Als Tineke het met haar tante Jopie over vroeger heeft, begint tante altijd over haar ex-verloofde Leo Geluk. Jopie en Leo leren elkaar eind jaren 50 kennen in het Gelderse Bennekom. De Vlissingse Leo woont daar op kamers en komt regelmatig bij Jopie en haar ouders over de vloer. Tineke is dan een jaar of zes en kan zich hem nog goed herinneren: “Het was een vrolijke man, hij maakte altijd grapjes.”

Jopie werkt in die tijd als dienstmeisje en serveerster bij Hotel Neder Veluwe. Wanneer ze op haar werk een lichte hersenschudding oploopt, gaat ze even op bed liggen om te rusten. “Toen kwam de kok van het hotel langs om te kijken hoe het met haar ging, gewoon uit belangstelling. Leo heeft dat gehoord en dacht toen dat ze iets met de kok had…” Later hoort Tineke ook nog een ander verhaal, namelijk dat Leo rond diezelfde tijd een vrouw uit Arnhem zwanger zou hebben gemaakt. Hoe dan ook, Leo gaat weg uit Bennekom en zo scheiden uiteindelijk hun wegen. “Mijn tante moest haar spulletjes komen ophalen op zijn kamer.”

Hoewel Jopie daarna met iemand anders trouwt en daarmee een gelukkig leven leidt, is ze Leo nooit vergeten. Ze droomt zelfs over hem, over dat hij niet meer leeft. “Ik gun het tante Jopie zo dat ze nog eens een leuk bericht van hem krijgt. Maar met alles over Leo is ze blij; ook met zijn kinderen."

Aanknopingspunten:
* Leo Geluk
* geboren in augustus 1935 of 1936, waarschijnlijk in Vlissingen
* is na de Watersnoodramp naar Bennekom verhuisd
* hij woonde daar op kamers in de buurt van het Bart van Elstplantsoen (vlakbij huisarts Stadig, hotel Nederveluwe en de Oude Kerk aan de Dorpsstraat)
* later woonde Leo aan de Vossenweg in Bennekom
* nog later woonde hij waarschijnlijk in Rhenen
* Leo was buschauffeur bij de NBM
* mogelijk heeft hij een kind gekregen met een vrouw uit de Geitenkamp in Arnhem
* hij had een broer of vriend met de naam Joop
* het was een vrij lange, slanke man met donker krullend haar

Jopie & Leo

Tineke zoekt voor tante Jopie naar ex-verloofde Leo Geluk (deel 1)

Tineke zoekt voor tante Jopie naar ex-verloofde Leo Geluk (deel 2)

Jopie zocht ex-verloofde Leo Geluk