Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriendin Lydia in Frankrijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriendin Lydia in Frankrijk

Binnenkort komt ze naar Nederland!

We bellen rond op de naam Teerink en treffen iemand die een Roderick Teerink kent. Monique veert direct op uit haar stoel: “Zo heet haar zoon!” Roderick blijkt in Frankrijk te wonen en zijn moeder heet inderdaad Lydia. Hij stuurt ons een foto van zijn moeder. Als we die aan Monique laten zien, twijfelt ze of het wel de juiste is. “Als dit Lydia is, dan is ze wel heel veel veranderd.”

Gelukkig kunnen we Monique’s twijfel wegnemen, want het is wel degelijk de goede Lydia. Lydia is dolblij om te horen dat Monique haar zoekt, want ze heeft haar vriendin ook al eens geprobeerd te zoeken: “Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukte niet! Ik was bang dat je iets was overkomen!” Lydia woont nu in Frankrijk, in de buurt van Bordeaux en komt voor Monique aan de lijn: “Ik kom volgende maand naar Nederland. Dan zoek ik je op, hoor!” Monique pinkt haar eerste tranen van geluk weg: “Ik kan niet wachten je te zien!”

Het verhaal
Monique en haar man wonen in 1974 in Bahrein. Ze zijn er neergestreken voor het werk van Monique’s man. Hij gaat aan de slag bij een baggerbedrijf in Bahrein, waar hij zijn collega Jacques Teerink ontmoet. Jacques heeft zijn Argentijnse vrouw Lydia meegebracht naar Bahrein en wanneer Monique haar leert kennen begint het buitenlandse avontuur pas echt leven te krijgen: “We hadden dagelijks contact. We hielden van lekker eten en drinken en koken en uitgaan. Echt goede vriendinnen waren we. Lydia was klein en donker, echt een Zuid-Amerikaanse vrouw. Ik was lang en blond, dus elkaars tegenpolen.”

Monique denkt er met een grote glimlach aan terug. Bahrein is indertijd al heel Westers, waardoor Monique zich er snel thuis voelt. “Je kon er leuk uitgaan, er waren fantastische hotels waar we gingen dansen en in die regio was genoeg te doen. Echt het paradijs!” Bovendien maken Monique en Lydia hetzelfde mee: beide vrouwen zitten eerst thuis en de mannen zijn voornamelijk aan het werk. Door dat werk reizen beide stellen de hele wereld over en ze blijven contact houden. Totdat beide relaties stranden…

Ze houden nog kort contact wanneer ze allebei weer in Nederland wonen. Maar Lydia en haar man komen weer bij elkaar en verhuizen vermoedelijk naar Frankrijk. Daar verliest Monique haar vriendin uit het oog. Lydia belt nog eenmaal op in 2008. Monique is dan ziek en de timing is slecht. Het is de laatste keer dat ze elkaar spreken…

Moniques leven is gelukkig in rustig vaarwater terecht gekomen. Ze is genezen en is verhuisd naar Den Haag. “Ik zou Lydia graag weer eens uitnodigen. Kunnen we samen Cointreau met heel veel ijs drinken! Want dat was ons lievelingsdrankje.”