Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: verhalen over Joop Blaauw

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: verhalen over Joop Blaauw

“Het zit zo anders in elkaar dan ik had gedacht”

Ondanks het mooie weer, wordt er goed gebeld naar de redactie. Er meldt zich een oud buurmeisje van de familie Blaauw. Zij kan zich het gezin nog wel herinneren van de van Leeuwenhoekstraat in Hilversum: vader Joop, moeder Corry en zonen Jan en Hans. Het wordt heel spannend als we ontdekken dat de weduwe van Joop nog leeft. Als Amy haar aan de lijn krijgt, weet ze meteen waar het over gaat. Ze schaamt zich omdat ze haar zoons nooit over hun halfbroer Gerrit heeft verteld. Dat gaat ze rechtzetten! Ondertussen vertelt ze vol liefde over haar man Joop, die heel plotseling overleed. Een hele lieve vader en gangmaker op ieder feestje. Gerrit is aangedaan door alle informatie: “Het zit zo anders in elkaar dan ik had gedacht!” De weduwe vraagt even de tijd, maar binnenkort heeft hij misschien wel contact met zijn halfbroer! Wordt vervolgd…

Het verhaal
Gerrit van Heeringen (69) wordt na zijn geboorte meteen afgestaan en brengt zijn jeugd door bij zijn adoptieouders. Pas op zijn 37ste zoekt Gerrit contact met zijn biologische moeder El van Barneveld. Bij hun eerste ontmoeting vertelt ze hem dat zijn biologische vader Joop Blaauw een jaar of 2 eerder is overleden aan een hartaanval. El stapt dan op de fiets naar Joops weduwe en komt terug met een foto voor Gerrit. Verder wil ze niets over Joop kwijt behalve dat ze in 1946 verkering hadden, maar dat haar vader Joop te min voor haar vond en dat ze daarom Gerrit heeft moeten afstaan.

Het contact tussen Gerrit en zijn moeder El blijft tot aan haar overlijden. Hij herkende zich in haar in een aantal opzichten, maar er blijven vraagtekens met betrekking tot zijn vader: "Wat voor karakter had mijn vader? Wat voor man is hij geweest? Lijk ik op hem?" Hij hoopt na al die tijd alsnog een antwoord te vinden op die vragen. Gerrit weet alleen dat zijn vader Joop uit Hilversum kwam en later getrouwd zou zijn en kinderen zou hebben gekregen.