Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Carolijn vond bij halfzus Marja verhalen over vader Jo

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Carolijn vond bij halfzus Marja verhalen over vader Jo

"Ik heb zelfs een foto gehad van jou als baby op de arm bij mijn vader..."

Op deze eerste zondag van 2022 blikken we terug op mooie verhalen uit het afgelopen jaar. Natuurlijk kunnen we de enthousiaste Carolijn dan niet overslaan. Zij vond bij ons haar halfzus Marja, die van alles kon vertellen over hun gezamenlijke vader, buschauffeur Jo Jungst. Verslaggever Amy-Lee de Boer mocht bij de eerste ontmoeting zijn. In het fragment hieronder hoor je de uitgebreide reportage met nooit eerder vertoond materiaal!

Tijdens de uitzending
Onze telefoons staan roodgloeiend met reacties over buschauffeur Jo, onder andere van Ton Cloosterman: "Ik denk dat jullie het over Jo Jungst van de Van Oldenbarneveltstraat hebben. Hij was in de jaren 70 buschauffeur en rijinstructeur, hij was toen een jaar of 40." Ton blijkt het inderdaad bij het juiste eind te hebben. De dochter van Jo Jungst, Marja, belt ons namelijk op en herkent het hele verhaal: "Ik luister elke week naar jullie programma, omdat ik weet dat ik nog een halfzus moet hebben. Ik dacht dat je Carolien heette, maar het is dus Carolijn? Ik heb zelfs een foto gehad van jou als baby op de arm bij mijn vader..." Beluister het hele verhaal in de uitzending van 26 september 2021.

Een week later heeft Carolijns haar halfzus Marja ontmoet. Carolijn is ontzettend welkom in het nieuwe deel van haar familie. Beluister de uitzending met het hele verhaal én de reportage waarin Carolijn haar halfzus Marja ontmoet hieronder.

Het verhaal
Carolijn weet pas een paar weken dat Henk, door wie ze is opgevoed, niet haar biologische vader is: “Het gaat fysiek niet zo goed met mijn vader. Laatst zaten we met z’n allen aan tafel te praten over zijn leven en hij kreeg tranen in zijn ogen. Toen vertelde hij dat mijn moeder een affaire heeft gehad in de jaren voordat ik geboren ben en dat hij niet zeker wist of ik wel zijn dochter was. We besloten een DNA-test te doen en dat was meteen duidelijk: mijn vader is niet mijn vader...”

Dat komt voor Carolijn rouw op haar dak vallen. Ze heeft hier in al die vijftig jaar nooit over getwijfeld: “Ik had dit nooit van mijn moeder verwacht. Ze is 15 jaar geleden al overleden, maar gelukkig is Henk nu steeds openhartiger over het verleden. Hij vertelde dat mijn moeder een affaire had met ene Jo uit Nijmegen, een oudere man van wie ze rijles kreeg destijds. Maar het kan ook zijn dat hij buschauffeur was. Mijn vader heeft Jo zelfs een keer gezien toen ik nog een baby was, hij stond opeens in onze woonkamer terwijl mijn moeder mij de borst gaf. Maar mijn moeder heeft altijd gezegd dat Henk mijn biologische vader was. Wie weet is Jo daarom ook wel afgedropen...”

aanknopingspunten:
* biologische vader Jo, geboren rond 1931
* had vier jaar lang een relatie met Els Awater – Kilian
* mogelijk was ze ook bekend als Els Schuurman (haar moeders naam)
* hun relatie begon eind jaren 60 en duurde tot eind 1970
* Els verbleef ten tijde van de relatie kort bij vrienden Karel en Erna Bouten aan de Fransestraat in Nijmegen
* Els en Jo leerden elkaar kennen in een kroeg of café in Nijmegen
* Els was indertijd gehuwd met Henk Awater
* Henk werkte bij de papierenfabriek KNP in Nijmegen aan de Energieweg
* Jo was in de jaren 60 en 70 buschauffeur en rijinstructeur in Nijmegen en omgeving
* Jo was ook al getrouwd
* Els had donker haar met veel krullen

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Carolijn vindt halfzus Marja

Adres Onbekend