Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Cocky Brom

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Cocky Brom

“Ik was ook verliefd op haar, hoor!”

Beluister onderstaande fragment om te horen hoe het eerste telefoongesprek was tussen Joke en Cocky!

​Het verhaal
Eind jaren 50 woont Joke in de Tollensstraat in Amsterdam. Hier trekt ze in het bijzonder op met buurjongen Cocky (Cor J.) Brom. Ze doen van alles samen en als ze wat ouder zijn gaan ze dagjes weg op de motor met z’n tweeën: “Het was toen puur vriendschappelijk, maar achteraf denk ik dat ik eigenlijk wel verliefd op hem was. Of het wederzijds was weet ik niet, want ik heb het nooit uitgesproken…”

In 1959 gaan Cocky en Joke samen met buurjongen Theo Muller op de motor naar het Amsterdamse Bos. Vlakbij huis rijden ze de hoek om, waar ze plotseling moeten uitwijken voor een obstakel op de weg. De bus die ze tegemoet komt zien ze te laat en voor ze het weten liggen ze languit op de weg. Vooral Cocky is er slecht aan toe en wordt naar het militaire hospitaal in Oog in Al, Utrecht gebracht. Uiteraard gaat Joke bij hem langs: “Misschien dat het ongeluk ons ook wel dichter bij elkaar heeft gebracht, want dat maakt natuurlijk wel indruk.”

Op haar achttiende trouwt Joke met haar man, maar woont nog een tijdje boven haar moeder in de Tollenstraat. Als deze woningen worden afgebroken en ze gedwongen moeten verhuizen, kan ze dit Cocky niet laten weten: “Daarna heb ik hem dus nooit meer gezien, maar het kan heel goed dat hij ook nog wel naar mij heeft gezocht.” Het laatste wat ze over hem gehoord heeft is dat hij getrouwd is en eind jaren 60 een zoon kreeg met deze vrouw. Een paar jaar later zou hij gescheiden zijn en is hij met zijn zoon in Enschede gaan wonen, waar hij zijn eigen café had: “Ik zou hem zo graag nog eens willen omhelzen en vragen hoe het hem is vergaan in zijn leven, want ik ben hem nooit vergeten.”

Aanknopingspunten:
* Cor J. Brom (roepnaam: Cocky)
* geboren in mei ca. 1944
* woonde aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam in een hoekwoning op 2 hoog
* moeder had een relatie met Herman Kilkens
* was ook bevriend met buurjongen Theo Muller
* die woonde later aan de Da Costastraat
* Cocky was in vrijwillige militaire dienst, gelegerd op de Veluwe
* hij heeft in 1959 of 1960 een motorongeluk gehad en lag toen in het militair hospitaal in Oog in Al, Utrecht
* had een zus die stewardess was, waarschijnlijk bij KLM
* trouwde eind jaren 60 en kreeg een zoon
* is na een paar jaar weer van deze vrouw gescheiden
* verhuisde met zijn zoon naar Enschede
* had zijn eigen café in Enschede
* had donker haar en donkere ogen