Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Loek vond ex-verloofde Lies Lagendijk

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Loek vond ex-verloofde Lies Lagendijk

"We gaan zeker weer afspreken!"

He verhaal eindigde met dat Loek in 2020 met rozen voor Lies haar deur stond. De coronatijd begint en Loek moet op gepaste afstand blijven. Nu de regels van tafel zijn, zien Loek en Lies elkaar vaak: ‘wij wonen voor 95% samen’. Of deze liefde voor altijd is? Daar heeft Lies maar één antwoord op: ‘we zijn ooit samen aan deze reis begonnen en gaan ook samen deze reis afmaken.’ Beluister de de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending:
We vinden Lies en haar grote familie terug in de archieven. En... er gaat een spoor naar Lies' jongere zusje Paula. Zij woont in het Westland en vertelt ons dat haar zus nog leeft! Lies gelooft haar oren niet, als we haar overvallen met Loeks zoektocht: "Dat meen je niet! Wat leuk! Ik heb toevallig van de week ook nog naar hem gezocht. We hebben het thuis nog vaak over hem." Beluister de fragmenten hieronder voor het eerste gesprek tussen Lies en Loek en luister de fragmenten hieronder terug om te horen hoe het eerste gesprek zich verder ontwikkelde.

Het verhaal
Loek maakt zich zorgen om zijn eerste liefde, Lies Lagendijk. Lies is niet zomaar zijn eerste liefde, ze was zelfs zijn verloofde. Maar tot huwelijk is het nooit gekomen. Toch zoekt Lies in 2018 plotseling weer contact op: “Ik heb sinds de jaren zestig niet meer gezien, vlak na de verloving. Ineens belde ze op om te vertellen dat ze borstkanker had... Ik heb toen nogal afstandelijk gereageerd. Ik zei dat we weer contact moesten zoeken als ze in beter vaarwater zat. Ik wist niet wat ik ermee moest, mijn eigen vrouw was toen erg ziek en ik had veel aan mijn hoofd. Nu denk ik toch wel: 'Jeetje, wat dom van me!'. De telefoon die ik had, is in de wasmachine terechtgekomen. Ik heb haar nummer nooit opgeslagen, dus ja, dan heb je een probleem.”

De twee geliefden kennen elkaar als buren. Lies woont in 1964 om de hoek bij Loek: “Hoe we contact kregen, geen idee! Hoe het stuk liep weet ik ook niet. Ik kan het gewoon niet meer bedenken... Ik ben in dienst gegaan, misschien is het daar fout gegaan.” De tijd samen met Lies kan hij zich nog wel goed herinneren: “Het was altijd gezellig bij haar thuis. Het was een groot gezin, veel dynamiek. Ik herinner me de klassieke muziek van Antonín Dvořák, elke zondagmiddag werd er een plaat van hem aangezet. Het is nu nog een van mijn favoriete platen.”

Het recente telefoontje van Lies blijft steeds naar boven komen: “Ik hoop dat ze nog leeft. Ik had zoveel spanning door de ziekte van mijn vrouw. Ik was helemaal overvallen door haar telefoontje. Het was een gesprekje van twee minuten. Ik wil haar graag nog eens langer spreken!”

Aanknopingspunten:
* Elisabeth (roepnaam: Lies) Lage(n)dijk
* geboren rond 1947
* woonde op Hoogveen in Den Haag met haar moeder en diens partner André Lichtvoet
* Lies had twee oudere broers, een van hen was al uit huis
* de broer die nog thuis woonde heette Peter
* er waren nog jongere broers en een zusje: Paula
* Lies' biologische vader woonde in Amsterdam
* Lies had blond haar

Loek zoekt liefde Lies Lagendijk deel 1

Loek zoekt liefde Lies Lagendijk deel 2

Loek zoekt liefde Lies Lagendijk deel 3

Loek zoekt liefde Lies Lagendijk deel 4

Loek zoekt liefde Lies Lagendijk deel 5

Loek op weg naar liefde Lies Lagendijk deel 1

Loek op weg naar liefde Lies Lagendijk deel 2

Terugblik: Loek vond ex-verloofde Lies Lagendijk