Adres Onbekend
KRO-NCRV

nog niet gevonden: halfzus met onbekende naam

  1. Nieuwschevron right
  2. nog niet gevonden: halfzus met onbekende naam

Haar bestaan wordt bevestigd in de familie Hilhorst

We zoeken voor Els naar de halfzus zonder naam, maar dat is moeilijk.
Daarom vragen we rond in de familie Hilhorst. De familie van vader Jos is groot. Er zijn veel mensen die we kunnen benaderen. We komen in contact met een nicht van Jos: Marian. Zij heeft haar ouders vroegen wel horen praten over het bestaan van een kind van Jos: “Ik heb wel eens gehoord dat hij verkering had met een meisje uit het dorp (Bussum) en dat die verkering is tegengewerkt door beide families.” Helaas weet ook Marian niet waar het meisje destijds is gebleven en ook niet wat er van het kind geworden is. Ze weet wel dat het Jos’ leven getekend heeft: “Hij is daar echt door beschadigd. Hij had er zoveel last van dat hij niet meer samen mocht zijn met zijn vriendin en dat hij niet kon zorgen voor het kind, dat hij zichzelf iets aan wilde doen.” Voor Els is het heftig om dit te horen, maar ze herkent delen uit het verhaal. Ze heeft haar nicht Marian zelfs wel gekend van vroeger! Ze hoopt dat nu ze het verhaal verteld heeft, het zal helpen om meer openheid te creëren hierover in de familie. Hopelijk meldt de halfzus zich dan uiteindelijk zelf.

Het verhaal
Els Hilhorst hoort afgelopen maand dat ze nog een halfzus moet hebben. Dit komt voor haar als een welkome verrassing, want ze heeft altijd al een zus willen hebben. Volgens haar moeder moet er een kindje zijn geboren uit een eerdere relatie van Els’ vader Jos Hilhorst. Helaas leeft vader Jos niet meer. Aan hem kan ze dus niets vragen. Vader Jos heeft ook nooit iets laten merken en dat vindt Els nu vreemd: “Hij blijkt vanaf het begin geweten te hebben dat hij een kind verwekt heeft bij een vriendinnetje voordat hij verkering kreeg met mijn moeder. Dit vriendinnetje viel niet in de smaak bij opa Hilhorst en mocht daarom niet bij hen over de vloer komen. Daardoor strandde de relatie, maar ze bleek wel zwanger te zijn en dat heeft ze mijn vader laten weten ook. Hij heeft alleen nooit sjoege gegeven.”

Vader Jos Hilhorst groeit op als boerenzoon in Bussum. In een groot gezin, want opa Hilhorst trouwt vier keer in zijn leven! Opa Hilhorst is boer en gaat langs de deuren om aardappelschillen op te halen indertijd. Men moet het gezin dan ook wel gekend hebben in die omgeving. Jos schijnt verkering te hebben gekregen met een meisje uit het dorp. Deze relatie strandt en daarna verhuist Jos naar Delft. In Delft komt nog een keer een brief terecht, afkomstig van dit eerste vriendinnetje. Maar naar verluidt heeft Jos nooit gereageerd op de brief. Ook zou er een keer gebeld zijn door de onbekende halfzus: “Ze was eens aan de telefoon. Maar ook dat heeft nooit een vervolg gekregen.”

En daarom zoekt Els nu. Ze wil haar onbekende halfzus laten weten dat ze bij haar wél welkom is.

Aanknopingspunten:
Halfzus, naam onbekend
* Dochter uit een eerdere relatie van haar vader: J.B.M Hilhorst
* Zijn roepnaam was: Jos
* Jos kwam oorspronkelijk uit Bussum
* Hij verhuisde later naar Delft
* Jos was jarenlang schilder in Delft
* Op een gegeven moment is hij conciërge geworden aan de TU Delft
* Jos had verkering in de jaren 50 met een meisje uit Bussum
* Hij zelf woonde destijds aan de Bijlstraat in Bussum
* Met zijn ouders en twee zussen en een oudere broer
* Er waren ook nog oudere halfbroer en een oudere halfzus
* Opa Hilhorst was boer in Bussum
* Hij haalde aardappelschillen op aan huis indertijd