Adres Onbekend
KRO-NCRV

Mohammed zocht zijn dochter Esther

  1. Nieuwschevron right
  2. Mohammed zocht zijn dochter Esther

Een telefoontje is het begin van hernieuwd contact

We krijgen Esther na een periode van radiostilte, toch te spreken. Ze laat weten dat ze ambivalent tegenover contact met haar vader staat: “Het is alsof iemand een afvalzak voor je deur zet en dat je de keuze krijgt tussen erover heen stappen of eerst helemaal door het afval gaan. Ik wil er wel overheen stappen, maar ik vind dat wel moeilijk.” Uiteindelijk stemt Esther in om haar vader telefonisch te spreken. Ze spreken af dat ze voorzichtig het contact zullen opbouwen. Mohammed is blij met deze eerste stap: “Esther blijft altijd in mijn hart.”

Eerder dit jaar
We vinden Esther via een tip op Facebook. Zij schrikt ervan dat ze gezocht wordt en moet erover nadenken of ze contact wil met haar vader. “ Er is zo veel gebeurd.” Mohammed begrijpt dat. “Ik wil haar zeggen dat ik bezorgd was en ik wil mijn excuses aanbieden.” Ook de tienjarige dochter van Mohammed geeft aan haar halfzus graag te willen ontmoeten. Eigenlijk is zij degene die de zoektocht is begonnen. We spreken met Esther af dat Mohammed en zijn dochter een brief schrijven, die wij dan aan haar doorgeven. Dan kan ze er rustig over nadenken of ze wel of geen contact wil.

Het verhaal
Mohammed woont in Groningen en krijgt verkering met Ineke. Ze zijn zo verliefd dat ze met elkaar willen trouwen en Ineke raakt zwanger van Mohammed. De moeder van Ineke wil echter niet dat Ineke trouwt met een moslim, aangezien ze zelf streng christelijk is. In 1973 wordt Ester geboren in Groningen. Ineke gaat weg bij Mohammed, verhuist naar Drachten en trouwt daar met Riegel.

Al die jaren blijft Ester haar biologische vader regelmatig zien. Op haar negentiende gaat ze met een vriendin op vakantie naar Marokko om haar familie te ontmoeten. Haar vader is daar ook. Ze krijgen een woordenwisseling en Ester stapt op het vliegtuig terug naar Nederland. Dat was de laatste keer dat hij Ester zag.