Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: jeugdvriend Jan van den Berg

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: jeugdvriend Jan van den Berg

“Ik wist wel dat jij het thuis moeilijk had”

We vinden Jan via zijn dochter. Hij meldt daarna zichzelf en is heel nieuwsgierig naar wie hem zoekt: “Is het Robbie Valk? Goh, daar had ik iedere dag ruzie mee vroeger! Maar wat leuk, want hij was ondanks dat een goede vriend.” Jan is heel benieuwd naar zijn vriend ‘Robbie’ van toen. Hij komt als verrassing naar de studio. De mannen herkennen elkaar nog na zoveel jaar en hebben heel veel om over bij te praten. Jan vertelt dat hij vroeger wel doorhad dat Rob het niet zo makkelijk had: “We spraken er nooit over, maar ik voorvoelde dat wel.” Rob en Jan praten nog uren na en na de uitzending duiken ze samen het café in. Dat belooft nog wat voor de toekomst….

Het verhaal
Rob Valk heeft een moeilijke jeugd. Hij wordt mishandeld en bij hem thuis is het een grote puinhoop. Gelukkig voelt hij zich thuis aan de overkant van de Klimopstraat in Den Haag, waar zijn buurjongen Jan Herman van den Berg woont: “We kennen elkaar al vanaf het moment dat we konden lopen. We waren van dezelfde leeftijd en ik heb vervolgens mijn hele jeugd met hem doorgebracht.”

Rob en Jan Herman gaan iedere dag samen naar school en belanden later ook samen op de ambachtsschool in Den Haag. Rob wordt daar afgetrapt, omdat hij zich niet gedraagt: “Ik was helemaal geen leuke jongen toen, door mijn slechte thuissituatie. Ik zocht altijd het conflict op.” Maar gelukkig vindt hij bij Jan Herman rust. Jan Herman is volgens Rob een stuk braver dan hij en zorgt er in die periode voor dat Rob in een warm bad terecht komt wanneer Rob bij hen thuis is. Het contact is hecht, maar stopt abrupt wanneer
​Rob op zijn 15e met zijn ouders naar Amsterdam verhuist.

Na al die tijd zou Rob zijn jeugdvriend heel graag weer terug willen zien: “Hij was toen echt belangrijk voor me. Hij heeft mijn jeugd gedefinieerd.”