Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: kinderen van verboden liefde Irma

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: kinderen van verboden liefde Irma

“We hebben geweten dat zij gek op elkaar waren”

We vinden Irma terug in het archief. Ze heeft inderdaad in Duitsland gewoond en kreeg drie kinderen. We komen erachter dat Irma niet meer leeft. Ze is al op jonge leeftijd overleden. Haar kinderen waren toen nog jong. Haar zoon Carlo vindt het jammer voor Peep dat hij haar niet meer heeft kunnen spreken, maar komt daarom maar wat graag naar Hilversum om Peep te ontmoeten. “Wij hebben het vaak gehad over Peep en ik kan me ook nog goed herinneren dat wij hem eens hebben ontmoet vroeger.” Hij verrast Peep samen met zijn zus en brengt een schitterend fotoboek mee. Peep is aangenaam verrast om hen te zien: “Ik zie niet meteen jullie moeder in jullie terug, maar ik vind het wel heel leuk jullie te ontmoeten.” Carlo en zijn zus beamen dat er wel degelijk sprake was van liefde tussen hun moeder en Peep. Dat is voor Peep fijn om te horen. Na de uitzending spreken ze nog lang met elkaar over Irma en over de liefde die er tussen haar en Peep heeft bestaan.

Het verhaal
Peep kent Irma Hulzebosch al vanaf hun kindertijd. Hun ouders zijn namelijk goed bevriend. Zelfs wanneer het gezin Visser in de oorlogsjaren vaak moet verhuizen, blijven de families contact houden. Na de oorlog zien de twee elkaar niet vaak meer en groeien ze in twee verschillende provincies op: zij in Amsterdam, hij in Roosendaal, Brabant. Als ze tieners zijn, komt Irma daar met haar familie op visite. Ze is dan geen kind meer, maar een knappe, jonge meid, die best opvalt. “Ik zag haar toen weer sinds een paar jaar en ja, dan zeg je wel, zo hé, dat ziet er lekker uit.”

Er bloeit iets op tussen de twee, maar het is nog niets serieus. Dan gaat Peep in militaire dienst en wordt hij gelegerd in Amsterdam. “Tja, toen woonde ze ineens om de hoek.” Ze krijgen verkering en dat duurt een jaar of drie. Totdat de vader van Irma hun liefde verbiedt. “Hij vond mij te luchtig katholiek en zij was streng gereformeerd.” De verkering raakt uit en het contact is verbroken. Irma trouwt en krijgt kinderen; Peep ook.

De jaren gaan voorbij, maar in de jaren 70 bloeit het contact in het geheim weer op. Ze bellen elkaar vaak. Totdat Irma hem op een dag verzoekt om niet meer te bellen en boos ophangt. “Ik heb me altijd afgevraagd waarom ze de telefoon erop gooide en nooit meer contact heeft gezocht.”

Aanknopingspunten
* geboren mei 1937/1938 in Meppel
* heeft een broertje Ron (Ronnie)
* vader was handelsreiziger
* gezin verhuisde naar Amsterdam naar de Haroekoestraat
* in Amsterdam werkte Irma in een kapsalon
​* zij verhuisde met man en drie kinderen naar Zoetermeer en had daar mogelijk een pedicuresalon aan huis