Adres Onbekend
KRO-NCRV

Juf Ekkes

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Juf Ekkes

"Ik wil haar heel erg graag bedanken!”

We vinden een familie Ekkes in Delft, maar zij kennen niemand in de familie die vroeger voor de klas stond in Dordrecht. Ook gaat er een spoor naar Henk Ekkes in Heiloo. Deze Henk heeft wel een zus van tachtig jaar die in Dordrecht heeft gewoond, maar kan zich niet herinneren dat ze daar ook voor de klas heeft gestaan. Omdat zijn zus wel lerares is geweest, geven we niet zomaar op. En dat is maar goed ook, want het blijkt wel degelijk de juf Ekkes te zijn die we zoeken! Mevrouw Ekkes vindt het een groot compliment en komt speciaal naar de studio voor Anneke: “Wat geweldig dat je zoveel moeite hebt gedaan om me te vinden en dat je zo goed terechtgekomen bent!” Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal en hun ontmoeting.

Het verhaal

De inmiddels gepensioneerde Anneke heeft tijdens haar loopbaan nog vaak gedacht aan juf Ekkes, van wie ze op de lagere school een jaar les kreeg. “In dat jaar zocht zij contact met mijn ouders, omdat ze zag dat ik me ontzettend verveelde. Ze adviseerde mijn ouders dat ik het hogerop moest zoeken, aangezien ik meer kon dan op die school geboden werd. Mijn vader was wees en mijn moeder kwam uit een arm gezin, maar ze waren wel heel leergierig en hadden daar niets mee kunnen doen. Ik was het eerste kind dat makkelijk kon leren en dat wilden ze wel stimuleren.”

Anneke gaat op advies van juf Ekkes naar een zogenaamde opleidingsschool. “Op die school deden we staartdelingen en daar waren we op die andere school nog helemaal niet. Maar ik was daar al snel op mijn plek, dat had zij dus goed gezien!” Na de opleidingsschool gaat Anneke naar het gymnasium, om vervolgens farmacie te studeren. “Ik vond scheikunde en natuurkunde wel leuk, maar mensen interessanter. Dus op een gegeven moment knapte ik daar helemaal op af."

Via een vriend komt Anneke uiteindelijk bij de studie maatschappelijk werk terecht. “Na mijn studie ben ik teamleider en gedragsdeskundige geworden, en daarna heb ik jaren als beleidsmedewerker gewerkt. Ik ben mijn juf wel tegengekomen in mijn werk.” Wat ze zou willen zeggen tegen juf Ekkes? “Nou, dat ze veel voor me betekent heeft; dat ik geworden ben wie ik ben dankzij haar. Ik hoop zo dat ze nog leeft, want ik wil haar heel erg graag bedanken!”

aanknopingspunten:
* juffrouw mevrouw Ekkes
*
geboren rond 1930 (kan zeker ook eerder of later zijn)
* z
e gaf les aan de Torenschool in Dordrecht in 1963
* ze kwam uit Dordrecht of omgeving

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Anneke ontmoet juf Ekkes | Anneke vroeger

Anneke zoekt juf Ekkes (deel 1)

Anneke zoekt juf Ekkes (deel 2)

Anneke zoekt juf Ekkes (deel 3)