Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Gerrie de Haan

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Gerrie de Haan

Joke mag contact opnemen met Gerrie!

We krijgen bericht van een kennis van de familie De Haan dat Gerrie een stacaravan heeft op de camping in Zandvoort, maar de camping is in de wintermaanden niet geopend. Gelukkig meldt zich even later iemand anders op de voicemail die haar telefoonnummer doorgeeft. Gerrie is heel enthousiast en Joke mag contact met haar opnemen. Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Joke volgt op haar vijftiende een cursus stijldansen op dansschool Bonel in Amsterdam. Daar kan ze het goed vinden met Gerrie de Haan, en al snel ook met Gerries ouders. “In die tijd was het bij mij thuis allesbehalve leuk. Ik wilde zo vaak mogelijk van huis zijn. Doordeweeks maakte ik lange dagen in een naaiatelier en in de weekenden was ik bij Gerrie.” Joke blijft ieder weekend logeren en gaat zelfs mee op vakantie naar hun caravan in Zandvoort. Gerries ouders voelen ook een beetje als haar ouders, wat ervoor zorgt dat Joke tussen twee vuren komt te staan wanneer ze een vriendje krijgt. “Haar ouders waren ontzettend bang dat ik door die verkering geen vriendinnen meer met Gerrie wilde zijn, dus deden zij heel negatief over mijn vriend. Dat vond ik weleens lastig.”

Als Joke uiteindelijk gaat samenwonen met haar vriend en Gerrie ook een vriend krijgt, is dat het begin van het einde van hun vriendschap. “Dus haar ouders kregen stiekem toch een beetje gelijk.” Joke realiseert zich later pas echt hoeveel de vriendschap met Gerrie voor haar heeft betekend en wil haar vriendin bedanken voor de fijne tijd. “Zij heeft mijn leven drie jaar lang veel leuker gemaakt!”

Aanknopingspunten:
* Gerrie de Haan
* geboren in augustus 1951 of 1952
* was enig kind en haar ouders woonde op de hoek van de Kinkerstraat, en Bilderdijkstraat, boven de winkel van Blokker. Dat zal eind jaren 60, begin jaren 70 geweest zijn
* in die jaren ging Gerrie naar de dansschool Bonel aan de Rozengracht
* ze deed na de mavo een opleiding tot edelsmid aan een ambachtsschool in het verlengde van de Kinkerstraat, aan de Posjesweg
* Gerries vader werkte op een medisch laboratorium in de buurt van de Roetersstraat in Amsterdam
* familie van haar moeder had een bakkerij, Barentsz genaamd, aan de 2de Goudsbloemdwarsstraat in Amsterdam
* in of rond 1973 is de familie De Haan verhuisd naar Buitenveldert, naar de Frieslandstraat

Gerrie de Haan

Joke zoekt vriendin Gerrie de Haan (deel 1)

Joke zoekt vriendin Gerrie de Haan (deel 2)