Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: grote liefde Peter van Donk

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: grote liefde Peter van Donk

Hij is helaas niet meer in leven

Tot onze grote spijt moeten we Lily vertellen dat haar grote liefde Peter van Donk niet meer leeft. Hij blijkt te zijn overleden in 2007. Kort nadat Peter en Lily elkaar terugvonden in Memories, overleed hij na een noodlottig ongeluk. Peter blijkt een zwervend bestaan te hebben geleid voor zijn dood. Zijn pleegbroer Ger Hilberink heeft de uitvaart geregeld voor zijn broer Peter: “Dat is het laatste dat ik kon doen voor hem. Ik heb zoveel aan Peter te danken. Hij heeft mij een familie gegeven. Ik vind deze zoektocht dan ook erg emotioneel.” Ger pinkt daarbij wat tranen weg en laat weten alles van Peter aan Lilyana te willen schenken: van foto’s tot aan dagboeken. Lily is verslagen wanneer ze dit nieuws hoort. Ze kan geen woord meer uitbrengen. Ze had zo gehoopt Peter nog in dit leven te mogen ontmoeten. Ze verheugt zich er nu op om Ger Hilberink te ontmoeten om te kunnen praten over het leven van Peter.

Het verhaal
De Bulgaarse Lily en Peter van Donk leren elkaar in 2003 kennen in een daklozencentrum in Amsterdam. Peter ziet haar zitten aan een tafeltje vooraan. En het is voor hem liefde op het eerste gezicht. "Ik wist niet dat dat me nog kon gebeuren. Ik voelde me weer jong.” Hij stapt op Lily af en ze raken in gesprek. Vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk. Tot het moment aanbreekt dat zij besluiten om een verblijfsvergunning voor haar aan te vragen. Lily wordt gearresteerd en na twee weken gevangenschap teruggestuurd naar Bulgarije.

De twee verliezen elkaar uit het oog, totdat Peter in 2005 met het televisieprogramma 'Memories' op zoek gaat naar haar en haar daar weer in zijn armen sluit. Na de uitzending blijft Peter twee weken in Bulgarije en moet dan terug naar Nederland. Het is de bedoeling dat Lily ook naar Nederland komt, maar dat is nooit gelukt.

Na de memories aflevering mocht Lily niet terugkomen naar Nederland. Ze is eerder al het land uit gezet en zou illegaal in Nederland moeten verblijven. “Ik heb hem heel vaak op zijn mobiele telefoonnummer gebeld, maar hij nam niet op.”

Het enige dat Lilyana nog weet is dat Peter in Den Haag zou wonen, maar een adres heeft ze nooit gehad. “Ik heb T-mobile gebeld en gevraagd of hij zijn telefoonnummer heeft veranderd. Zij vertelden mij dat hij in 2010 zijn nummer heeft veranderd, maar ze mogen me zijn nieuwe nummer niet geven. Hij is de reden dat ik terug ben gekomen naar Nederland. En het idee dat ik zo dichtbij hem ben, maar hem niet kan vinden, maakt mij verdrietig.”

Lily heeft een gedicht geschreven voor hem en hoopt het aan hem persoonlijk te kunnen voordragen: “I learned to live without you and cried myself to sleep. To enjoy that magic moment when you come in my dream...”