Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: oude liefde Jeannette de Moor

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: oude liefde Jeannette de Moor

We hebben haar nog niet persoonlijk gesproken

We vinden de familie van Jeannette nog altijd in Zeeland. We nemen contact op met de zus van Jeannette, in de hoop dichterbij Jeannette te kunnen komen. Haar zus hoorde al van de zoektocht van Joseph en gaf het door aan Jeannette, maar die liet weten geen interesse te hebben in contact met Joseph. We belden toch nogmaals op om zeker te zijn van haar antwoord. We krijgen Jeannette niet persoonlijk te spreken, want haar zus wil haar contactgegevens niet aan ons doorgeven. Aan het einde van de uitzending krijgen we die toch, want een oud-collega belt op. Misschien toch maar eens een gokje wagen bij Jeanette? Hopelijk volgt hierop nog een vervolg met een beter einde.

Het verhaal
Joseph wordt geboren op Saparua, een Moluks eiland. In 1951 moet hij, samen met zijn ouders en zijn 6 broers en zussen naar Nederland. Het gezin trekt van het ene opvangkamp naar het andere: van Westerbork tot Winterswijk. De omstandigheden zijn er beroerd. Zijn moeder loopt TBC op en overlijdt als Joseph pas 13 jaar is. Josephs vader Petrus is ten einde raad en vlucht in de drank.

Op zijn 18de wordt Joseph verliefd op de eveneens Molukse Agnes, maar als haar ouders horen dat Agnes verkering heeft met een zoon van Petrus Tetelepta, moet ze de verkering verbreken. Joseph probeert haar te vergeten en richt zich op zijn werk. In de zomer gaat hij met vrienden op Tienertoer naar het strand waar hij de Zeeuwse Jeannette leert kennen. Ze delen het gemis van een ouder, want Jeannette's vader is ook overleden: "We spraken ook over het gemis."

Na de vakantie blijven ze elkaar opzoeken, maar ook Agnes zoekt contact met Joseph: "Een eerste liefde raak je niet zo kwijt." Hij legt zijn dilemma voor aan Jeannette: "Ik hou veel van jou, maar ook van Agnes, wat moet ik nu doen?"
Joseph kiest voor Agnes. Hij heeft zich altijd schuldig gevoeld over Jeanette en hoopt dat ze net zo gelukkig is geworden als zij.